Zoek je een kamer in Leeuwarden? Doe dat niet via Woningtarget.nl – ze verneuken je

Woningtarget Leeuwarden

Ben je op zoek naar een huisje of kamer in Leeuwarden? Doe dat dan niet via Woningtarget.nl. Volgens de website is het Nederlands grootste en meest innovatieve woningzoekmachine met een overzicht van bijna alle beschikbare woningen in Nederland. In de praktijk is Woningtarget een dikke oplichter die woningzoekenden verneukt.

Op Woningtarget worden tal van kamers en appartementen aangeboden in heel Nederland en uiteraard ook in Leeuwarden. Je kunt zoeken op kamers, woningen, prijsklasse en locatie. Als je een stulpje naar je gading hebt gevonden moet je zes euro aftikken om in contact te komen met de verhuurder en daarmee overtreedt Woningtarget de wet. Als website mag je geen betaalde muur opwerpen tussen verhuurder en huurder. De enige uitzondering op deze regel gaat op als verhuurders zelf actief de woningen plaatsen en de site slechts fungeert als een prikbord, als een marktplaats voor woningen.

Gestolen aanbod

Dat is bij Woningtarget echter niet het geval. Integendeel. Na het aftikken van zes euro, waarmee we vijf dagen mogen reageren op woningen, verzanden we in een moeras van aanbieders en externe partijen die ook weer geld willen. Als je wilt reageren op een kamer, krijg je de melding: “Bekijk op externe bron.” Waarna je wordt doorverwezen naar pagina’s van Leeuwarder makelaars. In vele gevallen krijg je na het klikken op ‘Bekijk op externe bron’ de melding dat je wordt doorverwezen naar een betaalde website zoals Kamernet waar je weer opnieuw moet dokken.

Contact met de makelaars wiens aanbod op Woningtarget staat, leert dat geen één van hen samenwerkt met Woningtarget. Bij Kamernet hebben ze zelfs nog nooit van het bedrijf gehoord. Een aantal van de makelaars geeft wel aan dat ze hinder ondervinden van Woningtarget. De website plaatst verkeerde en gedateerde informatie waardoor de makelaars vragen krijgen van woningzoekenden over stulpjes die al lang verhuurd zijn of veel duurder zijn dan op Woningtarget wordt gesuggereerd. Kortom: dit riekt naar zwendel en oplichterij. Alle reden om Woningtarget te contacten.

Lekker dan: betaal je al voor Woningtarget, word je doorverwezen naar een andere betaalde site.

Bellen gaat niet

Maar dat gaat lastig. Op de website staat een informatienummer, maar dat nummer loopt dood. “Goedendag, je hebt gebeld naar Woningtartget.nl. Een van Nederlands grootste zoekmachines naar woningen in Nederland. Omdat onze diensten dagelijks door duizenden gebruikers wordt gebruikt, hebben we helaas niet langer de mogelijkheid om telefonische service te verlenen. Wanneer je snel persoonlijke hulp wilt ontvangen, verzoeken we je te mailen naar support@woningtarget.nl.” Dat doen we, maar helaas tevergeefs. Onze vragen worden niet beantwoord. Wel krijgen we een mail terug.

“Ik heb uw email doorgestuurd, helaas gaat de support afdeling van Woningtarget hier niet over,” schrijft iemand van de klantenservice. Na wat over en weer mailen wordt duidelijk dat de vraag is doorgestuurd naar de CEO. Maar de dame van de klantenservice heeft geen idee wanneer en of hij erop terugkomt. Zeker is in ieder geval dat we niet kunnen bellen. Althans de supportafdeling wil ons geen telefoonnummer geven. Ook de Kamer van Koophandel, waar alle Nederlandse bedrijven staan ingeschreven, kan ons niet verder helpen. Woningtarget komt niet voor in de database van de KvK.

Woningtarget.nl is een dikke oplichter

Het enige waar we achterhalen is dat de domeinnaam vanuit Duitsland is vastgelegd door Rentbuyestate.com. Een Deens bedrijf met als missie: “We create globally unique innovative market leading platforms that connect everyone in the real estate market in the most logical and digital way…” Klinkt heel mooi. Maar contact krijgen lukt niet. Op de website van het moederbedrijf is geen enkel telefoonnummer te vinden, alleen de mogelijkheid om per email vragen te stellen. Dat hebben we gedaan, maar antwoord laat al een tijdje op zich wachten.

En wij gaan er stiekem vanuit dat we geen antwoord gaan krijgen. Want het bedrijf heeft veel te veel te verbergen. Ze overtreden op constante basis de wet door een betaalde muur op te werpen tussen verhuurder en huurder en daarnaast is het aanbod gestolen, gedateerd en niet up to date. Ofwel: de woningzoekende tikt zes euro af om te reageren op nep-aanbod. Niet een enorm bedrag, maar zoals Woningtarget zelf zegt: ze hebben duizenden gebruiker per dag en dan tikt het toch behoorlijk aan. Makkelijk, maar ook gemeen geld verdienen en daarom de waarschuwing: zoek geen kamer of huisje via Woningtarget.

Ga het gesprek aan ( comments)