Zo ziet Campus Fryslân in het Beursgebouw er straks uit

Nu de bibliotheek helemaal weg is, wordt er druk gewerkt in het Beursgebouw. Alles wordt gestript, want de Campus Fryslân komt er geweldig uit te zien.

Als het goed is, wist je wel dat het Beursgebouw tot een paar maanden geleden de bibliotheek was. Zo niet, dan weet je het nu. Voor de volledigheid, in het enorme monumentale pand kun je vanaf september onderwijs volgen op academisch niveau. Rijksuniversiteit Groningen bouwt er de Campus Fryslân.

Als je nu langs het gebouw loopt kun je er niet omheen dat het een bouwkundige drukte van jewelste is. Op de een of andere manier hebben ze het zelfs voor elkaar gekregen om hele kranen naar binnen te rijden.

Volledig back to basic

Campus Fryslan trap

Een beetje uni heeft een goeie trap

Dat is ook wel nodig, want de binnenkant was ronduit lelijk. Niks ten nadele van de bibliotheek hoor, vast hartstikke aardige mensen ook, maar de inrichting was een barbaarse aanslag op je ogen.

Komt door de jaren tachtig en negentig. Esthetiek en architectuur konden het maar niet eens worden over een goede samenwerking. oerlelijke gebouwen waren het resultaat, net als vernachelde inrichtingen van klassieke gebouwen.

Want het Beursgebouw was heel vroeger een grandioos gebouw. Het beste nieuws is dan ook dat ze nu het plan hebben opgevat om die oude sfeer en in de fundering gehouwen klasse weer terug te brengen in hun oude glorie.

Zo komt er meteen na de ingang weer een baas van een trap. Zo’n imposante brede, waardoor je je eigen intellect voelt stijgen met iedere trede die je opgaat. Als je bovenaan staat, schrijf je niet langer ‘buro’, ‘nivo’ of ‘kado’, maar weer netjes ‘bureau’, ‘niveau’ en ‘cadeau’. Lang leve de eau!

Zonnepanelen en eikenhout

Inrichting campusgebouw leeuwarden

Heel veel licht, goed voor je ogen.

Ook de ramen, die heel vroeger helemaal tot de grond doorliepen, worden in ere herstelt en de lompe stalen frames uit een vorige verbouwing worden verwijderd. Hierdoor krijg je een goed verlichte en open ruimte. En op de vloer komt dan ook nog eens fraai eikenhout. Très beaux.

Naast dat originele elementen van het oorspronkelijke ontwerp hun herintrede maken, krijgt Campus Fryslân voldoende moderne snufjes. Waar het gebouw nu nog het energielabel G heeft, ongeveer zo zuinig als de gietijzeren koelkast die je van je oma hebt geërfd, is het de wens om naar label B te gaan.

Dat lukt niet zomaar. Muren en ramen worden heftig geïsoleerd en op het dak komen maar liefst 362 zonnepanelen om energie op te wekken.

De plannen zijn fantastisch en de plaatjes zien er lekker fris uit. In september van dit jaar moet de campus ruimte geven aan duizend studenten die de stad een nieuwe impuls geven. Daar mag je best jaloers op zijn, want wie wil er nou niet studeren in het volledig gerenoveerde Beursgebouw?

Als je meer wilt weten, surf dan naar de website of geef ze een volgje op Facebook.

beursgebouw campus fryslan

Is toch mooi, of wat?

Ga het gesprek aan ( comments)