Zo zielig en eenzaam is de ijsbeer van AquaZoo dus echt

Over de ijsbeer in AquaZoo is genoeg te doen. Waarom is ‘ie zo vies? Heeft het arme beestje niet veel te weinig ruimte en water om zich heen? Wij namen de proef op de som en sjeesden zelf als een zeehond naar de dierentuin om de toestand aldaar te beoordelen.

Wie de lokale social media bijhoudt, ziet zo af en toe wat voorbij komen over de ijsbeer van AquaZoo Leeuwarden. Een paar weken terug ook weer, toen opgeroepen werd een post zoveel mogelijk te delen. Want op miraculeuze wijze zou dat instanties als het RVO en de NVWA in staat stellen wat aan de erbarmelijke omstandigheden van het beest te doen. Huts, iedereen gelooft het en de post is bijna tweeduizend keer gedeeld.

Los van of je nou voor of tegen dierentuinen bent, mogen we toch wel verwachten dat dieren in Nederlandse tuinen in ieder geval goed verzorgd worden. Het idee dat een ijsbeer nota bene in ons eigen Leeuwarden verwaarloosd en helemaal alleen van verveling dood loopt te gaan, is reden genoeg om eens aan de bel te trekken. Maar niet zonder gedegen veldwerk!

Zo springen we op zo’n groene huurscooter en scheuren linea recta naar de AquaZoo. Suksawat Animal Detectives. Vol cynisme lopen we direct naar het ijsberenverblijf. Kijken hoe zielig dit beest nou echt is en of we de dierentuindirectie meteen even met wat dierenrechten om hun oren kunnen slaan.

Een matig hondenhok

Het bericht is inmiddels van Facebook verdwenen

Het verblijf van de ijsbeer oogt inderdaad wat droevig. Het imposante beest is vies, de vacht grijs en grauw, en hij verstopt zich in een betonnen hol waar wat hooi in ligt. Het verblijf, dat zichtbaar is voor het publiek, bevat een klein waterplasje.

Om het verblijf heen staan informatieborden over hoe de ijsbeer hier leeft. Een van de borden antwoord de vraag waarom de beer de kleur heeft van een herfstlucht. Van zichzelf heeft een ijsbeer blijkbaar een donkere huid. Door het rollen in de sneeuw wordt ‘ie wit. In AquaZoo rolt de beer vooral in zand en maakt zijn vacht zo vies en bruin. Dat makes op zich wel redelijk sense.

Bijna een heel voetbalveld en water

Nu kan dat wel kloppen, maar dat waterplasje is al klein om Dikkertje Dap met haar laarsjes in te laten stampen. Laat staan dat een ijsbeer er meer in kan dan pootjebaden. Als we veilig bij de AquaZoo vandaan zijn, bellen we de dierentuin meteen op of dat kleine beetje water nou ├ęcht niet wat groter kan. Dat kan wel, zegt de dame aan de telefoon. Sterker, dat is er al. De dame aan de telefoon verwijst ons door naar de Q&A pagina over de ijsbeer, waar meer informatie over het welzijn van het beest te vinden is.

Hier valt onder andere te lezen dat de ijsbeer toegang heeft tot een ijsberenverblijf dat in totaal zo’n vijfduizend vierkante meter beslaat. Dat is ietsje minder groot dan een voetbalveld en bestaat uit twee buitenverblijven die verbonden zijn met een binnenverblijf. Daarbij is in elk van deze buitenverblijven een overdekte schuilplaatsen te vinden. Ook niet onbelangrijk, er zijn zwemvijvers met circulerend water van drie meter diep, uitkijkpunten van drie meter hoog, en dat alles omringd door verschillende grondsoorten.

AquaZoo steekt veel energie in het welzijn van de ijsbeer

Dit water hoort dus ook nog gewoon bij het ijsberenverblijf.

Als je dat weet, dan valt het dus wel mee met de zieligheid van de Leeuwarder ijsbeer. Want ook dat hij alleen is, is geen ramp. IJsberen, zo staat te lezen, zijn een solitaire diersoort. Die vereenzamen dus niet zo snel in een verblijf. Volgens de FAQ, en we nemen aan dat ze daarover niet liegen, zijn verzorgers dagelijks intensief bezig zijn om de ijsbeer een uitdagende en afwisselende dag te bieden, om hiermee te voldoen aan zowel de fysieke als mentale behoeftes van deze dieren.

Al met al kunnen we dus stellen dat de ijsbeer het relatief gezien prima heeft. Hij is dan niet vrij, maar zelfs dat is te verdedigen, weet een ieder die Life of Pi heeft gelezen. Check vooral het Confined Freedom vs Free Confinement argument hierover, superinteressant.