Het zingende asfalt moet naar de Afsluitdijk

 

Afsluitdijk zingende weg

Dat zingende asfalt had de stad even flink op stelten. Woensdagavond wordt het ook alweer afgebroken. Ergens zonde, want het idee is leuk. Het zou alleen veel beter passen op de Afsluitdijk.

Een stuk of wat culturele joppies die ‘ook iets wilden doen met LF2018’, klopten zichzelf dit weekend vol op de borst. Toen werd de zingende weg tussen Jelsum en Stiens geopend. Leuk toch?

Het projectje kost tachtigduizend euro en zou oorspronkelijk tot december moeten blijven liggen. Nou, dat ging dus niet helemaal zoals gepland. Sterker, nooit eerder verdampte gemeenschapsgeld op dit tempo.

Iedereen gek

Omwonenden werden knettergek en eentje was vooral bang dat zijn vrienden niet meer wilden komen barbecuen. Nauwelijks een halve week later weet de altijd vlotte gemeenten niet hoe snel het de ribbels weer uit het asfalt moeten schrobben.

In de projectkosten zit nota bene dertigduizend euro aan onderzoekskosten. Maar wát dan is onderzocht, weet niemand. In ieder heeft niemand gecheckt tot hoever geluid eigenlijk draagt.

De provincie probeert het wat goed te praten onder het mom van ‘een experiment om te kijken wat men van muzikale markeringen vindt’. Ja, men vind het volslagen kut, dat had je van mijlenver aan kunnen zien komen.

De ambtenaar die het akkoord voor dit infrastructurele fiasco gaf, zit nu in ieder geval thuis mentaal af te takelen onder een dekentje, moet je rekenen. Ook wel een beetje sneu, want eigenlijk is zingend asfalt best een tof idee.

Goed idee verdient een vervolg

Zingende weg

Goed idee, verkeerde plek

Alleen niet als er in een straal van vijfhonderd meter iemand woont. Dat kan gewoon niet. Zonder dertigduizend euro aan onderzoekskosten vind je trouwens vrij snel een locatie die wél geschikt is.

Want waar rijden veel auto’s, woont niemand en komt een stuk Friese folklore echt van pas? Juist, de good old Afsluitdijk!

Want als je nu vanuit Noord-Holland onze provincie in komt rijden, wat zie je dan? Knooppunt Zurich. Van dat opengebroken riool krijg je nou niet meteen zin om de rest van het Friese landschap vrolijk te doorkruizen.

Geen ontkomen aan het Friese lied

Wat is nu beter om de boel daar wat op te fleuren, dan een warm muzikaal welkom? En dan niet lafjes aan één kant van de weg bij Jelsum, maar meteen over de hele breedte van de snelweg. Geen uitweg.

Hoppa, elke toerist en elke forens zonder genade die ribbels over. Als je naar onze provincie komt, zal je het Fryske Bloed in al zijn glorie door je aderen horen pompen. Sjoch op, maddafakkah!

Trump zou jaloers zijn op dit stukje toegepast patriotisme, dus waar wachten we op? Die tachtigduizend euro is nu toch al uitgegeven en de hele provincie is immers culturele hoofdstad. Dus de Afsluitdijk ook.

Het een paar kilometer naar links verplaatsen van die geluidsmarkeringen, kent alleen maar winnaars. Tof voor autorijders, geen omwonenden die er last van hebben en de verantwoordelijke ambtenaar kan ook weer onder het dekentje vandaan komen.

Ga het gesprek aan ( comments)