Zaterdag kun je bij het WTC aardappels scheppen van de Aardappelberg

aardappelberg Leeuwarden

Er zijn momenteel heel veel aardappelen over in Nederland. Om die toch nog een beetje te redden, ligt er zaterdag een hele berg piepers in Leeuwarden. Je kunt dan zelf voor een prikkie een hele tas vol scheppen.

Als het leven gaat zoals het gaat, dan maken we in Nederland kneiterveel aardappelen. Die worden gebruikt door de horeca en vooral ook voor de export. Maar het leven gaat momenteel even niet zoals het gaat, want corona. Boeren zitten zodoende met de aardappels in het haar en ze kunnen die dingen nergens kwijt.

Het tragische lot van zo’n ongebruikte pieper is dat hij op een afvalberg belandt, om vanaf daar misschien nog biogas of veevoer te worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Aardappels voor een prikkie

aardappel berg leeuwarden
Skeppe, beppe!

Daarom is 27 juni pardoes uitgeroepen tot Nationale Dag van de Aardappelberg. Overal in Nederland wordt op goeie plekken een berg aardappel gestort, waar mensen dan zelf hun aardappelen kunnen scheppen. Slow Food Youth Network Fryslan bouwt zaterdag ook in Leeuwarden zo’n berg. De schep ligt er wel, je hoeft alleen maar een zak mee te brengen.

Via de app TooGoodToGo (android of apple) kun je dan een donatie van €4,50 maken aan De Aardappelberg en dan is het van je hela, hola, schep maar raak. Nog geen vijf euro voor een volle zak aardappelen is natuurlijk een schijntje, dus die berg moet je niet laten liggen.

De opbrengsten van die Aardappelbergen in heel Nederland gaan direct naar de boer. Hebben die ook eens wat. Je kunt aanstaande zaterdag tussen 13:00 en 18:00 uur je zak vol scheppen bij het Frieslandplein. Niemand weet waar dat is, maar het is niet moeilijk. Dat is gewoon naast het WTC.

Wil je meer weten, dan klikkerdeklik je op deze link.