Zardy de Liwwadder freerunner – video

Is het spiderman? Nee het is Leeuwarder freerunner Zardy de Haan (24) die over gebouwen vliegt, rent, springt, hopt en klautert. Allemaal in volle snelheid en dat al jarenlang.

Zardy doet al acht jaar aan freerunnen. De afgelopen twee jaar neemt hij zijn avonturen op en van al dat beeldmateriaal heeft hij nu een hele vette video gemaakt. De video bevat beelden van Zardy’s freerunning-escapades in onder andere Amsterdam, Perugia (Italië), Tomorrowland, Groningen en uiteraard Leeuwarden.

Buitenspelen

Op de vraag waarom Zardy aan deze toch wel extreme sport doet is hij duidelijk: “Het is gewoon buitenspelen, wat ik als klein kind al deed. Alleen zoek ik nu wat meer de grens op.” De video heeft Zardy vooral gemaakt als promotie richting potentiële opdrachtgevers.

Zardy freerunning

Eén van de opdrachtgevers die de freerunner al binnen heeft is Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. In de video zie je ook beelden voor Leeuwarden 2018 terug. Dat is het moment dat Zardy uit het raam op de promotiebus van Leeuwarden 2018 springt.

“Dat vind ik zelf het vetste shot van de hele video,” geeft Zardy aan de telefoon toe. Een ander shot dat hem bekoort is als hij met een salto over een stelletje springt. Het stel verwacht het niet en schrikt zich uiteraard de tering.

Iedereen kan freerunnen

Volgens Zardy kan iedereen freerunnen. “Het begint met kleine stapjes. Je werkt langzaam toe naar iets groters. Maar het kost wel erg veel tijd.” Hij traint dan ook het liefst elke dag. “In de pauze van mijn werk ga ik meestal een uurtje trainen, in totaal denk ik dat ik vier keer per week aan het oefenen ben.”

Tijdens alle gekke sprongen en onmogelijke renpartijen heeft Zardy opmerkelijk genoeg nog nooit wat gebroken. “Ik ben wel een paar keer hard gevallen, maar al mijn botten zijn nog heel haha.” Behalve het gevaar van vallen, kleven er meer risico’s aan freerunnen.

Zardy freerunning

“Niet iedereen vindt het even leuk als we hun gebouw gebruiken om te freerunnen. Zo waren we een keer een pand opgeklommen zonder toestemming. Toen we op weg waren naar beneden zagen we dat de bewaker met de politie aan het bellen was.”

Freerunnend ontsnappen aan de politie

Een ideaal moment om alle geoefende freerunacties noodzakelijk in de praktijk te brengen. “We waren met zes man, allemaal Leeuwarders en allemaal freerunners. Door te rennen over daken, relingen en andere onmogelijke plekjes zijn we aan de beveiliging en politie ontsnapt.”

De komende periode zit Zardy niet stil. Hij aast op grote internationale opdrachten voor bijvoorbeeld festivals als Tomorrowland en in oktober komt een kinderfilm ‘Leven volgens Nino’ uit waarin Zardy zijn kunsten vertoont. De film is de openingsfilm van het Cnekidfestival in Amsterdam.

Wil je Zardy’s avonturen in de gaten houden, check dan regelmatig zijn YouTube-kanaal. Suksawat en Zardy gaan in ieder geval proberen samen te werken om in de nabije toekomst nog een paar vette freerunfilmpjes in Leeuwarden te maken.

Zardy freerunning

Ga het gesprek aan ( comments)