Yoghurt Farm en het mysterie van de gevluchte eigenaar

yoghurt van yoghurt farm

Jongens, wat hadden wij een zin in zuiveltje van de Yoghurt Farm. Zoals het nu lijkt kunnen we er allemaal naar fluiten. Dit weekend werd de belettering van de ramen gehaald. En de eigenaar is ook van de aardbodem verdwenen.

In mei van dit jaar zagen we de voor het eerst dat er aan de kelders een Yoghurt Farm zou komen. Loeilekkere yoghurt en zo. Nou, wij helemaal wild, want yoghurt is geweldig spul.

Hippe website, Facebookpagina met mooie foto’s van bevroren vruchtjes in witte yoghurt, dit zag er machtig lekker uit. Het wachten was op 1 juni, op dat moment de officiële openingsdatum.

De Yoghurt Farm ging nooit open

Die openingsdatum ging voorbij en de zuivelretailer bleef gesloten. Dat kwam omdat eigenaar Youssef Azghoughi een rechtzaak aan de broek had. De best wel succesvolle keten Yoghurt Barn vond dat Yoghurt Farm iets teveel van hun concept afsnoepte.

De rechter was het daar wel mee eens en zei dat Yoghurt Farm zo snel mogelijk de zaakjes aan moest passen. Op straffe van duizend euro per dag.

“Valt wel wat mee,” zei ondernemer Youssef Azghoughi toen we hem in augustus spraken. Hij verzekerde ons dat we ergens in november wel konden genieten van het witte goud. Of in ieder geval voor 2018.

Niemand te bereiken

yoghurt BARN Leeuwarden

De ondernemer is net zo aanwezig als de letters op de ramen.

Nu is het november en in het afgelopen weekend werden alle stickers van de ramen geprutst. Einde verhaal dus. Als we de gemeente bellen, blijkt het dat er wél een vergunning is verleend. Wat is er aan de hand?

Aangezien het nummer van de Groninger ondernemer achter Yoghurt Farm netjes in onze telefoon staat, bellen we hem even om te vragen hoe het staat. Want we willen nog steeds gewoon yoghurt, zo is het ook weer.

Het nummer is echter niet te bereiken en een berichtje via Whatsapp blijft tot op heden onbeantwoord. Ook de eerst zo strakke website staat op zwart en de Facebookpagina is offline gehaald.

Ondernemer op de vlucht

Dan spreken we Wouter Staal, de ondernemer achter Yoghurt Barn. “Ja, wij willen Youssef ook wel spreken,” zegt Wouter, “we krijgen namelijk nog wat geld van hem.”

Omdat Youssef en de Yoghurt Farm de rechtszaak verloren, mogen ze de proceskosten betalen. Die zijn iets minder dan negenduizend euro. Daar komt dus nog die boete bij van duizend euro per dag, als er niks aan de vormgeving werd gedaan.

In totaal moet Youssef nu een kleine dertigduizend euro betalen aan Yoghurt Barn. Maar Wouter zit met hetzelfde probleem als wij. Niemand kan de beste man bereiken.

“We hebben begrepen dat hij nu in Marokko zit,” weet Wouter. Verder tast hij ook in het duister. Ironisch genoeg is het pand waar de Yoghurt Farm in moest verrijzen onlangs aan hem aangeboden.

“De eigenaar van het pand had een vijfjarig huurcontract met Youssef afgesloten, maar dat is opgezegd door zijn Groningse schoonvader.”

Een vijfjarig contract eenzijdig opzeggen, dat kan natuurlijk niet zomaar. De pandeigenaar zelf wil als wij hem bellen helaas geen commentaar geven. Maar goed, die zal ook wel weten dat de vogel naar het zuiden is gevlogen. Een toeke ondernemer kiest dan eieren voor zijn geld.

Geen Yoghurt Barn in Leeuwarden

mysterie yoghurt farm

De Yoghurt Farm in betere tijden.

De Yoghurt Barn heeft het aanbod om het pand alsnog tot een yoghurtwalhalla om te bouwen afgewezen. “Het zit wat mij betreft niet op een goeie locatie in de stad, dus een Leeuwarder vestiging moet nog even wachten.”

Nou verdikke, dat is toch jammer. Helemaal geen yoghurts voor 058. Had Youssef nou echt niet die yoghurtwinkel kunnen beginnen? “Het is alleen maar mooi als er yoghurt wordt verkocht,” zegt Wouter, “maar niet als je alles van ons afkijkt.”

Het proces begon ook niet meteen in de rechtszaak. “Eerst belden we hem en daarna stuurden we hem een brief, maar het interesseerde hem allemaal weinig. Pas toen hebben we besloten naar de rechter te stappen.”

En die gaf ze dus gelijk. “Zo’n rechterlijke uitspraak leg je ook niet zomaar naast je neer,” zegt Wouter. Door onbereikbaar in Marokko te chillen, is dat dus wel precies wat Youssef op dit moment lijkt te doen.

Zo eenvoudig komt Youssef echter niet weg, als het aan Wouter ligt. “Hij zit dan wel in Marokko, hij heeft wel Nederlandse roots.” Door een bodemprocedure tegen de Groninger ondernemer hoopt hij hem privé aansprakelijk te kunnen stellen, om zo alsnog zijn geld te krijgen.

Gelukkig kunnen wij ook zonder Yoghurt Barn en/of Farm een zuiveltje scoren. Fruitbar Sis heeft wel wat, Broodje Bewust ook. En anders kopen we wel een pak yoghurt in de winkel.