Waarom je toch nog even naar Yiddish Waves wilt

Yiddish Waves Festival: 1 tot en met 4 maart in Leeuwarden

Donderdag 1 maart tot en met zondag 4 maart staat Leeuwarden in het teken van het kleurrijke Yiddish Waves Festival. Wat kunnen we precies verwachten? Studenten van Kweekvijver Noord spraken met artistiek leider Lucette van den Berg over de drie hoofdzaken van het festival: ‘lernen’ (leren), ‘simche’ (feest!) en ‘heymishkeyt’ (‘thuisgevoel’). Wees welkom! Tickets: http://bit.ly/2Eu3SFV

Geplaatst door Leeuwarden-Fryslân 2018 op dinsdag 27 februari 2018

Yiddish Waves is een jofel festival dat dit weekend in de stad plaats vindt. Het kan zijn dat het allemaal wat langs je heen gaat, maar je bent mesjogge als je niet heel even een kijkje neemt.

Het is wat lastig om dit festival een plekje te geven. Er is muziek en er zijn workshops, sommige dingen zijn gratis en voor andere dingen heb je weer een ticket nodig. Je moet een behoorlijke goochemerd zijn om er ook maar een jota van te snappen.

Als je door het achenebbisj programma heen weet te lezen, zie je dat dit feestje toch echt wel de moeite waard is. Op drie locaties gebeuren er allemaal toffe dingen.

Workshops en muziek

yiddish waves

In Tresoar kun je terecht voor een stuk of wat lezingen en workshops die je wat meer sjoege geven over de Jiddische cultuur. De meeste hiervan zijn te bezoeken voor noppes, dus je kunt er ook terecht als je financieel naar de gallemieze bent.

Zo moet de workshop ‘Jiddish kletsen‘ enorm leuk zijn. Twee dames uit Parijs die niets anders doen dan Jiddisch babbelen.

Wat betreft muziek moet je vanavond naar de oude Romein. Een beetje goochemerd noemt het ding de Westerkerk, wij roepen nog lekker Romein.

Hoe dan ook, daar kun je vanavond naar twee concerten van het Hongaarse MUZSIKÁS en de Modaviër Efim Chorny. Die kosten per stuk vijftien euro. Niet gratis, maar ook niet meteen de twee meier die je voor een passe-partout kwijt bent.

En het is leuk. De Jiddische muziek is een geweldige manier om die cultuur te ervaren. De muzikanten zijn zonder uitzondering charmant en ook vaak van die halve sjacheraars. Daar krijg je geen spijt van.

Drie locaties

Yiddish Waves kun je op drie locaties in de stad bezoeken. In OBE, die houten tribune bij de Oldehove, vind je nog het hele weekend gratis verrassingsoptredens, bij Tresoar kun je naar lezingen en dan kun je ook nog naar het oude Joodse stadsgedeelte. Daar is ook wat straattheater en zo, ook weer voor noppes.

Dus waar wacht je op? Wees geen miesgasser en proef de Jiddische cultuur tijdens dit alleraardigste festival. Tuurlijk, het is geen Promised Land of kneiterhard muziekfestival, maar missen wil je het ook niet.

Kijk voor meer info maar even op de website van Yiddisch Waves en voor de rest van dit weekdn hebben we maar één woord: lechaim!

Ga het gesprek aan ( comments)