Woordkunstenaars overspoelen Leeuwarden met shows en workshops

Poezie

Wat is er aan de hand met woordkunst in Leeuwarden? Bij bosjes lijken de events met een poëet en spoken word-workshops uit de grond te komen. Waarom is dit zo en waar komen al die woordgooiers ineens vandaan?

Woordkunst, dat klinkt alsof je een paar letters op een doek gooit en dan roept: KUNST! Is ook zo, maar toch ook wel ietsje meer. Woordkunst is alles wat met poëzie, rap, spoken word en verhalen vertellen te maken heeft.

Is overigens niet nieuw. Woordkunst bestaat echt al superlang. Poëzie kennen we natuurlijk nog van de Shakespeare en z’n buddy’s, maar ook Spoken Word kent zijn oorsprong al heel wat decennia geleden.

Kunst als protest

Shakespeare because why not.

Het schijnt dat woordkunst elke keer weer populair wordt, zodra de wereld een beetje in chaos is. Als je bijvoorbeeld niet meer alles zomaar kan zeggen, zonder daarvoor afgerekend te worden. Als je bang bent om je mening te geven.

In plaats van heldere zinnen en niet mis te verstane statements, verhul je je mening dan. Met poëzie, handige zinnen in gedichten of pittige woorden in verder vage spoken word voordrachten. Een beetje zoals de slaven hun gevechtskunst verborgen in dans. Capoeira, bijvoorbeeld.

En hé, misschien leven we nu wel weer in zo’n tijd, waarin het toch behoorlijk lastig is om iets te zeggen zonder iemand daarmee voor het hoofd te stoten. Woordkunstenaars durven een statement te maken, het te hebben over zaken die we niet durven uit te spreken, en willen je laten nadenken.

Woordkunstenaars in Leeuwarden

Spoken word

Hoewel Leeuwarden natuurlijk net even iets later is dan de Randstad hiermee – we blijven Friesland en we gaan nooit met een grote hype mee als nuchtere friezen – beginnen we hier ook de toegevoegde waarde in te zien.

Een beetje underground is dit al een aantal jaren aan de gang, met Poetry Slams op diverse donkere plekken bijvoorbeeld, of Pauper Poëzie in Luwt over rauwe thema’s. Het feit dat Leeuwarden zich kandidaat stelt voor UNESCO City of Literature geeft aan dat zelfs de bobo’s hebben ontdekt dat us stadsje best veel doet met woordkunst.

The word is out, laten we het daarop houden. En denk jij nou: verrek, ik wil ook meer schrijven, of ik wil inderdaad wel eens horen waar deze gasten het allemaal over hebben? Dan hebben we hier een paar dingen voor je:

Poetry Circle 058

Poetry Circle is een workshoptraject voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar (maar je mag best wel iets ouder zijn) die zich willen ontwikkelen op schrijven en op het podium staan. Dit zootje komt elke donderdagavond, van november tot en met juni, bij elkaar onder begeleiding van een coach die al heel wat werk op zijn naam heeft staan.

Kost je ongeveer 2,50 per les. In ruil daarvoor krijg je ook meteen een landelijk podium, want Poetry Circle heeft Circles door heel Nederland, dus je kan jezelf ineens halverwege het jaar op een podium in Amsterdam of Rotterdam vinden. Aanmelden kan tot en met 6 oktober, meer info vind je hier.

Spoken voorrondes

Heb je goeie lines klaarstaan en wil je die testen in een competitie? Dat kan! Want, heel vet, dit jaar is voor het eerst de voorronde van de Spoken Awards in Leeuwarden. En jij kan daar aan mee doen, en misschien wel in de finale komen te staan met al het talent uit andere steden.

Tijdens de finale worden awards uitgereikt in vijf categorieën: poetry, gospel, storytelling, comedy en lyrics. Naast de awards in de categorieën wordt ook de Gouden SPOKEN Award uitgereikt.

De winnaar daarvan wordt een jaar lang opgenomen in de database van de Speakers Academy. Daarnaast gaan de 5 categoriewinnaars inclusief de winnaar van de Gouden SPOKEN Award gaan in 2020-2021 op een theatertournee in samenwerking met George Visser Theaterproducties.

Dichter Bij Leeuwarden

Dichter bij Leeuwarden is een platform voor woordkunstenaars in en om Leeuwarden. Poëzie, spoken word, rap, en alles daartussen. Zij vinden het belangrijk om jou een podium te kunnen bieden: online, op events, of in de media.

Ze geven je alle mogelijkheden om nóg beter te worden en je meer te ontwikkelen te laten zien. En, ook niet onbelangrijk, ze laten je nooit ergens onbetaald staan.

Woordkunst moet volgens DBL een vaste plek in onderwijs, events en de samenleving krijgen en Leeuwarden moet dé stad van de woordkunst worden.

Dichter Bij Leeuwarden is achter de schermen al een tijdje bezig, en hebben onder andere al producties gedaan voor Podium Asteriks, Nachtkijkersfestival, Writer’s block, Tresoar en zijn nu bezig met Explore The North, OBE en NDC mediagroep. Lekker bezig.

Wil je als woordkunstenaar hierbij zitten, dan kun je je aanmelden met dit formulier.

Plekken om te checken

Meer performances checken? Hier hebben we een lijstje voor je met events voor de komende tijd.

2 oktober: Iepen Up: Cute Overload.
Vanavond komen er allemaal dichters samen vertellen over hun favoriete dierenfilmpje. Zeker weten dat je minstens een keer keihard moet lachen om de filmpjes en de poëzie.

6 oktober: Poëzie in de Bres
Een middagvullend programma met spoken word, klassieke dichters en verhalenvertellers.

11 oktober: Spoken voorrondes
Omdat het ook gewoon heel leuk is om te checken wie er allemaal strijd voor een plek in de finale vanuit Leeuwarden.

17 oktober: Spoken word Festival in OBE
In OBE is een tentoonstelling over Waling Dykstra. Deze kerele was een van de eerste friese Spoken Word artiesten van Friesland. Op 17 oktober is er daarom een speciale avond met performances van allemaal hedendaagse Spoken Word artiesten. Vette locatie ook wel.