Wielenpôlle drie weken lang in docu van BNNVARA

Typisch De Wielenpôlle

Een touwtje uit de brievenbus, doe jij het nog? Hier kan het gewoon.

Typisch De Wielenpôlle: vanaf 22 januari elke maandag t/m donderdag om 19:20 op NPO 2.

Geplaatst door BNNVARA op woensdag 17 januari 2018

De Leeuwarder wijk de Wielenpôlle, bij de Albert Heijn XL rechtdoor, is vanaf maandag drie weken lang het onderwerp van de BNNVARA documentaire ‘Typisch Wielenpôlle!’

De Wielenpôlle heeft de neiging om op te duiken in de meest vervelende lijstjes. Over criminaliteit, bijvoorbeeld, of armoede. Tijdens kerst trouwens ook de mooist versierde wijk van het land, maar daar hoor je dan weer niemand over.

Dus, dachten de denkers bij BNNVARA, daar moet je vast wel leuke teevee mee kunnen maken. Beproefd concept, want het is niet de eerste keer dat de Leeuwarder wijk onderwerp is van de camera’s.

In 2005 liep kwaliteitszender SBS6 een tijdje rond in de Wielenpôlle voor het TV-programma met de veelzeggende titel ‘Probleemwijken‘. Amper vijf minuten in de aflevering wordt er een wietplantage opgerold en de rest van het half uur excelleert ook niet in het brengen van goed nieuws. Fantastisch programma.

Oude bekenden uit de Wielenpôlle

siep en petra wielenpolle

Hey, dat zijn Siep en Petra. Die kennen we nog.

Wie hierdoor nu denkt dat hij zich kan opmaken voor drie weken lang genot om de minder bedeelde Liwwadder die dagelijks wat kogels door een voordeur schiet, vergist zich. Of nou ja, dat beweren ze bij de fusieclub BNN/VARA.

Want hier hangen nog wel gewoon touwtjes uit brievenbussen. Als we de trailer mogen geloven, is het een hechte community, een mienskip voordat het hip was. Geen enkele fles bier te zien, in het hele filmpje. Wel is er een leuk muziekje en vrolijke vrouwen.

Maar wat zien we wanneer we even wat verder duiken? Een persfoto van Sieb en Petra, het leuke stel dat ook in ‘Probleemwijken’ te zien was. Vriendje Sieb is halverwege die aflevering doodleuk een inbraak aan het voorbereiden.

Check maar even rond minuutje veertien, waar hij een ruit ingooit om te checken hoe lang het duurt voordat de beveiliging opduikt. Later krijgt ‘ie nog een leuke werkstraf, want je mag helemaal geen wiet op zolder hebben.

Rinus is ook een gezellige buur

Rinus in wielenpolle

Beter een goeie buur, dan een verre… Oh wacht.

En tussen de mensen die dit keer worden gevolgd is ook ene Rinus. En ja hoor, ook een personage dat al in de Wielenpôlle bivakkeerde toen SBS op de koffie kwam. Tien jaar geleden had hij het erover dat hij zijn voormalige schoondochter open zou rijten met een mes. Echt, gezellige gozer. Hoe bevorderlijk deze lui dan zijn voor die gedroomde touwtje-uit-de-brievenbus-maatschappij, mag je je afvragen.

Aan de andere kant rekenen we er natuurlijk ook wel een beetje op dat er een aantal legendarische scenes aankomen. Want het blijft er natuurlijk de Wielenpôlle. De mensen daar gaan zich heus niet opeens voorbeeldig gedragen omdat er toevallig een camera aan staat.

De eerste aflevering van ‘Typisch Wielenpôlle’ is op aanstaande maandag op NPO2, rond 19:20.

Ga het gesprek aan ( comments)