Provinciale weg zingt Fries volkslied: “Haal weg die zooi, stelletje onnadenkende bureaucraten!”

De provinciale weg bij Jelsum, net iets ten noorden van Leeuwarden, zingt het Friese volkslied als je eroverheen rijdt. Leuk bedacht, maar de hel voor buurtbewoners, als je Facebook mag geloven.

Maandag wordt de nieuwe weg tussen Stiens en Leeuwarden officieel geopend. Om dat te vier hebben wegwerkers van de weg een muzikale klankkast gemaakt die het Friese volkslied precies op maat speelt als je zestig kilometer per uur rijdt.

Grute Pier is boos

Ludiek wel, past prima in het culturele topjaar en filmpje gaat viraal op Dumpert. Maar je zult er maar naast wonen. En verrassing: net boven de plaatsnaambordjes van Leeuwarden wonen ook mensen. Zoals de buurtbewoner die zich op Facebook Grute Pier noemt.

Grute wordt bijkans krankjorum van de weg. Al twee dagen en een nacht gaat het ding tekeer. “Slapen is er niet meer bij. Het is net of staat er iemand naast je bed met een trompet te tetteren! Continu hetzelfde deuntje, horendol word je er van.”

“Daar erger ik me zomaar niet aan”

Volgens de buurtbewoner is hij niet de enige die er klaar mee is. “Iedereen in een straal van 500 meter is in één weekend gek geworden.” Niet zo gek. Alsof je de godganse dag een draaiorgel naast je huis hebt die het volkslied speelt.

En dan zijn er ook nog taxi’s die het liedje ’s nachts op dubbele snelheid proberen af te spelen. Met een soort happy hardcore-versie van het volkslied tot gevolg. Enfin, lees Pier zijn post en je begrijpt de frustratie:

Het Friese volkslied……
daar erger ik me zomaar niet aan.
Maar na twee dagen en een nacht lang ben ik er helemaal klaar mee! Welke verstandloze heeft bedacht dat het leuk zou zijn om net boven Leeuwarden plakaten op de weg te lijmen die, wanneer je er overheen rijdt, het friese volkslied ten gehore brengen?! Superleuk! Maar NIET in de buurt waar huizen staan en de mensen continu, dus dag en nacht dit moeten horen. Slapen is er niet meer bij met die herrie. Het is net of staat er iemand naast je bed met een trompet te tetteren! Continu hetzelfde deuntje, horendol word je er van. Iedereen in een straal van 500 meter is in 1 weekend gek geworden. Welke malloot heeft dit ingenieuze plan bedacht?
Als automobilist leuk om er overheen te rijden. Maar taxi’s probeerden afgelopen nacht om het liedje op dubbele snelheid af te spelen. Ook proberen mensen die de andere richting uit rijden het lied vice versa af te spelen! Provincie Friesland waar ben je in Godsnaam mee bezig. Haal weg die zooi en verplaats het naar een plek waar niemand er last van heeft, stelletje onnadenkende bureaucraten!

 

Ga het gesprek aan ( comments)