Dit weekend gratis naar het vernieuwde Keramiekmuseum

keramiekmuseumHet Keramiekmuseum is verbouwd en dat wordt gevierd met een gratis weekend. Zaterdag gaat de boel echt open, wij mochten alvast een kijkje nemen.

Van aardewerk gaat ons hart doorgaans niet heel veel harder kloppen. In het stadspaleis waar het Keramiekmuseum Prinsessenhof in huist waren we dan ook nooit geweest. Je hebt tenslotte betere dingen te doen dan naar een verzameling stenen potjes en pannetjes te kijken, niet dan?

Hoe dan ook, als je de kans hebt om er even binnen te loeren, zeg je ook geen nee. Het is tenslotte het voormalig onderkomen van Marie Louise én de geboorteplaats van M.C. Escher. Stukje unieke historie, zomaar in de binnenstad.

Museum en ook een café

Het eerste dat opvalt als je naar het nieuwe Keramiekmuseum gaat, is dat de ingang is verplaatst. Je loopt nu eerst door de museumwinkel en dan pas ben je binnen. Vanaf daar kun je twee kanten op. Of je gaat het museum in, of je loopt naar de koffiehoek.

Die koffiehoek is retestrak en doet niet onder voor een randstedelijke hipstertent. Het is ruim en je kunt er dus ook gewoon even een koffie halen, zonder dat je iets van porselein wilt bekijken.

Je kunt ook rechtstreeks naar de binnentuin lopen, die ook een opknapbeurt heeft gekregen, inclusief extra ingang. Best handig als je meteen door wilt naar de Prinsentuin, of zo.

Prima collectie

Kersmiekmuseum collectie

Feitje, het Keramiekmuseum is een rijksmuseum. Er zijn in Nederland wel meer musea met keramiek, maar geen enkele mag zichzelf een rijksmuseum noemen. De collectie is er dan ook eentje waar aardewerkfanaten enorm fan van zijn.

Zo heeft het museum een heuse Ming-vaas in het bezit. Je weet wel, uit de tijd dat China nog keizers had en vazen lieten maken die nu amper nog te betalen zijn. Wil je zo’n unit eens in het echt zien, dan kan dat dus hier.

Een asbak van een paar miljoen

ru bakje in keramiekmuseuk

Bij de Xenos ligt volgens mij ook zoiets.

Het topstuk van de collectie is een zogeheten Ru-bakje. In een aparte ruimte, achter doorzichtige gordijnen ligt het eenzaam in een vitrine. Het lijkt op een asbak die je vroeger eens voor vaderdag kleide.

Schijn bedriegt, het kleinood is vrij letterlijk onbetaalbaar. Chinezen mochten heel vroeger graag kalligraferen. Had je met je tong uit de mond schitterende tekens geverfd, moest je penseel toch ergens uitlekken.

Als je wat klasse had, deed je dat in een Ru-bakje met de groene kleur van ‘de hemel na een regenbui’. In totaal zijn er 79 van deze omhooggevallen verfbakjes gemaakt. Best zeldzaam en de meeste hiervan zijn in het bezit van particulieren.

En deze ligt dus onder camerabewaking en onbreekbaar glas. Ter illustratie, een jaar geleden werd een van deze bakjes geveild via Sotheby’s. Die ging uiteindelijk weg voor  37 miljoen euro. Vandaar dat ze er hier nogal trots op zijn.

Gratis openingsweekend keramiekmuseum

Hadden we al gezegd dat je dit weekend gratis naar het Keramiekmuseum kunt? Doen hoor. Natuurlijk, aardewerk is zo suf als de ongewassen steunkous van je oma, maar hier is het echt wel wat anders. En gratis is niet duur.

Een prima permanente expositie in een heel mooie lokatie, waarbij ook de tijdelijke tentoonstelling zeker de moeite waard is. Die vind je helemaal bovenin. Met een indoor zwembad waar je niet in mag. Da’s dan weer jammer.

Dit porselein maakt mooi geluid.

Ga het gesprek aan ( comments)