Tien redenen waarom ’t Vliet de ergste straat van Leeuwarden is

Het Vliet Auswitsch

Leeuwarden heeft een stortvloed aan mooie gebouwen, leuke pleinen en schattige straatjes. Maar soms zit er ook wat tussen, dat gewoon vreselijk is. Het Vliet is zo’n straat. Hier zijn tien redenen waarom.

Oerlelijke gebouwen, moeilijk verkeer en het parkeren is ook altijd wat. Zowel het Noord- als het Zuidvliet is nou niet echt meteen een straat die snel een plekje in de #CH2018 promotiefolder zal weten te bemachtigen. Zijn we nog een plek der verschrikking vergeten? Laat het weten in de comments!

1. Dit kruispunt

Kruispunt Het Vliet

Het begint dus al wanneer je nog maar net de binnenstad uit bent. Elke keer weer vraag je je af wat er nou eigenlijk aan de hand is. Iedereen doet maar op deze malle verzameling van wegen en verkeer.

Hierboven zie je het al. Die arme fietser slalomt zich over de weg alsof hij de levende frogger is. Word je niet vrolijk van, hoor. En die autobestuurder heeft zelf waarschijnlijk ook zoiets van, “Wat is dit toch een klotekruispunt.”

2. Deze shady parkeerplek

het vliet shady

De enige plek in Leeuwarden waar je nog naar de kapper kunt voor € 7,50 en tegelijkertijd een telefoontje kunt kopen. Waar die telefoon dan vandaan komt weet niemand, want dit is zonder twijfel de meest dubieuze parkeerplekwinkelplaats ooit.

Krakkemig pandje hier, vreemd toko’tje daar, deze houtje-touwtje versie van winkelpark De Centrale is niet echt een plek waar je je zusje met een fijn gevoel alleen laat lopen.

3. Deze modderpoel

het vliet modder

Ergens halverwege het Vliet ligt er een stuk terrein enorm braak. Het zou een mooi voetbalveldje kunnen zijn, met jongens die vrolijk ballen. Of een moestuintje voor de omwonenden, met allemaal verse dingen. Wortels en sla en nog meer frisse schoonheid.

Maar nee, liever ziet men hier blijkbaar een troosteloze poel met modder. Kijk dan, het is nog lelijke modder ook. Daar verandert dat opblaaskasteel helemaal niks aan.

4. De lelijkste rotonde van de stad

het vliet rotonde

Alsof een ontwerper de essentie van zijn depressie probeerde te vangen in een rotonde, zo ziet het eruit. Ja, we zeggen het maar. De rotonde op het Vliet is met afstand de lelijkste rotonde van de stad. Misschien zelfs wel van heel Friesland.

Ondanks de vele haaientanden en doorgetrokken fietspaden, weet ook hier niemand echt hoe het verkeer werkt. Dan steek je over en moet een auto plots remmen. Jij bijna plat op je bek. Dat soort werk. Man, man, man.

5. Deze graffiti

het vliet graffiti

Over kunst wordt wel eens gezegd dat iemands kleine nichtje dat ook kan. In het geval van de graffiti op deze halfgare Chinese afhaalschuur, klopt dat ook nog. Dit is echt goed lelijk, hoor. Leeuwen horen mooie trotse koningen te zijn, niet de chromosomen missende resultaten van dierlijke incest.

6. Dit.

het vliet poep

Gadverdamme hondenpoep midden op de stoep! Dan woon je dus al ergens in de buurt van deze armieterige straat en dan ruim je de shit van je viervoeter niet eens even op? Zo wordt het dus helemaal nooit wat, he.

Alléén op ’t Vliet, beste lezer. Alleen op ’t Vliet.

7. Dit soort winkeltjes

het vliet winkeltje

Die hele straat is er verdorie van vergeven. ’t Vliet lijkt in Leeuwarden wel het alleenrecht te hebben op het soort winkeltjes die bij de opening meteen al op de ramen kalken dat het uitverkoop is. Outlet hier, korting daar en SALE zo. Wat voor een mysterieus businessmodel is dat eigenlijk?

En wie wil dit? Dat een kleuterjuf aan de jongsten vraagt wat ze later willen worden en dat Arend dan zegt “Eigenaar van kleine skere winkeltjes met een bestaansrecht van ongeveer twee maanden, waar het altijd opruiming is. Lijkt me echt leuk.”

Overigens zit de ondernemer van deze meubeltoko hier al dik twaalf jaar zijn waar te verkopen. Hulde! Dat is immers niet niks en zullen we niet onder stoelen of banken schuiven.

8. Lelijke gebouwen

het vliet gebouw

Zorgboulevard ‘ t Vliet kent een verscheidenheid aan gebouwen. Het is werkelijk waar een ratjetoe aan verschillende stijlen en materialen. Er is één ding dat alle gebouwen hier met elkaar gemeen hebben. Ze zijn allemaal lelijk.

Zo lelijk, dat wanneer ze zouden instorten, de straat er estethisch op vooruit zou gaan. Het appartementending aan het begin van dit wetenschappelijk verantwoord artikel, bijvoorbeeld. Alsof de aarde een betonnen steenpuist heeft ontwikkeld, waar de gemeente hardhandig een verzameling deuren en ramen in heeft geramd.

Het allerlelijkste gebouw staat echter halverwege en herbergt een zonnestudio. De hemel voor mensen die graag een kleurtje willen. Als een gebouw zo afzichtelijk is dat het moet worden afgeschermd door een oerlelijk ijzeren hekwerk van dergelijke afmetingen, dan vrees je voor de stenen verschrikkingen die je achter al dat groteske metaal aantreft. Maar dat valt mee. Achter de muren schuilt een prachtige zonnestudio.

9. Dit deurtje

het vliet deur

Schattige kleine oude deurtjes zijn altijd leuk, hoor. Daar niet van. Maar dit is dat niet. Dit heeft iemand er ooit in een dronken bui in gemetseld en toen hij in de ochtend het resultaat zag, werd hij spontaan alcoholist.

Hey gemeente, vervang dat ding eens, juh.

10. Snackbar Het Vliet

het vliet snackbar

Nee oké, Snackbar Het Vliet is gewoon supercool. Dat weet iedereen. Liefde!

Door Henk Rigter. Die overigens zelfden op een serieus stuk te betrappen is. Ook nu liet hij zich leiden door zijn curieuze gevoel voor satire en humor. Behalve dan over snackbar Het Vliet, daar maak je geen grappen over.

Ga het gesprek aan ( comments)