Waarom staat er overal in de stad ‘Ik Ben Mens’ op de straat?

Ik Ben Mens

‘Ik Ben Mens’, staat er sinds deze week op meerdere plekken gespoten op de straat. Het is een project van een paar studenten van de Academie van Popcultuur, die aandacht vragen voor het zinloos geweld in de stad.

Is er zoveel zinloos geweld in de stad, dan? De overheid zegt van niet, die signaleert een dalende trend wat betreft criminaliteit in Friesland.

Volgens ‘Ik Ben Mens’ is er sprake van een onzichtbare en onderhuidse onveiligheid. Incidenten die niet worden gemeld en verhalen die niet worden verteld.

De witte sjablonen in de stad moeten ons die verhalen vertellen. Van een pet die wordt afgepakt tot Meindert Tjoelker. Volg je de Insta van het project, zie je de locaties en de bijbehorende teksten.

De gebeurtenissen van de mensen

Ik ben mens streetart

Hieronder zie je de incidenten in de Leeuwarder binnenstad van de laatste tijd. De locaties vindt je vanzelf, als je door onze stad loopt. De teksten zijn van het project zelf. Soms gewoon van Wikipedia geplukt en soms is een simpele zin voldoende.

6 oktober 2004

NU.nl : LEEUWARDEN – Manuel Fetter is vermoord door de 26-jarige verdachte die vastzit, meent het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden. Het OM maakte woensdag bekend dat de jongste van de twee verdachten veertien maal op Fetter heeft ingestoken. Daarbij is ook de fatale steek in het hart van de 32-jarige Leeuwarder.

5 mei 2016

Op 5 mei 2016 werden twee jongens mishandeld vanwege hun geaardheid. Ze verlieten een café. Er stond een groep jongens op de brug. Ze begonnen te schelden met ‘homo’ en ‘flikkers’ waarop vervolgens één van deze jongens met zijn scooter op de twee jongens inreed.

Juni 2018

Hij wilde een stukje gaan fietsen omdat hij daar zin in had. Hij kwam een groep van ongeveer acht man tegen, waarvan de voorste tegen hem aan dreigde te fietsen maar vlak voor een botsing zijn stuur draaide. Een van de jongens die daar achteraan fietste pakt de pet van zijn hoofd af en fietste er mee weg.

Ik Ben Mens in Leeuwarden

Mei 2018

Ze liep ’s avonds naar huis. Ze zag een aantal meter verder dat er een man aan kwam lopen. Hij leek dronken. Hij wilde haar een high five geven, hier reageerde ze niet op.

Op het moment dat hij haar passeerde werd zij tegen de muur aangedrukt en fluisterde hij in haar oor ‘als je mij gewoon een high five had gegeven was dit veel makkelijker geweest’’. Ze kon uiteindelijk bij hem wegkomen.

26 december 2016

Na een stapavond op tweede kerstdag fietste hij naar huis, het was kwart voor vijf, toen hij een groepje mensen die luid schreeuwden en scholden voorbijfietste. Een ervan rende achter hem aan.

Hij fietste met al z’n kracht weg, even later werd hij alsnog klemgereden door een scooter. De bestuurder stapte af en begon op hem in te slaan. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat hij hersenletsel had opgelopen.

14 januari 2018

Het gebeurde rond half zes.  Ze liepen samen vanuit de Schrans de hollanderdijk op. Daar werd het stel van begin twintig aangevallen door twee mannen. Ze werden meerdere malen geslagen. Ze liepen verwondingen op.

22 september 2016

Ze fietste op een donderdagavond rond de klok van kwart voor vijf over de stoep, toen ze een man met zijn hond tegenkwam. Hij hield haar tegen.

Hij had immers al gezegd dat ze niet op de stoep mocht fietsen. Dit keer duwde hij haar tegen een geparkeerde auto aan en sloeg haar diverse keren op haar bovenlichaam.

11 oktober 2017

Op dinsdagavond rond half elf werd hij neergestoken. Zowel voorbijgangers als ambulancepersoneel probeerden hem te reanimeren, maar tevergeefs. Hij stierf.

September 1997

Ik Ben Mens Tjoelker

Op de avond van zijn overlijden was Meindert Tjoelker (1967) in het centrum van Leeuwarden uit geweest met zijn vriendin en twee bevriende stellen bij wijze van vrijgezellenfeestje, omdat hij een week later zou gaan trouwen.

Om half drie in de ochtend liepen zij aangeschoten naar huis. Toen zij over de Nieuwestad langs de gracht liepen, zagen ze aan de overkant vier luidruchtige jongens die fietsen op de weg gooiden.

Er volgde een woordenwisseling waarbij Meinderts vriendin hem verschillende keren tevergeefs tot kalmte maande. Op een gegeven moment riep Tjoelker: “Moet je hier komen, sla ik je voor je bek, kom maar op, klojo, dikke hufter!”.

De groep, eveneens aangeschoten na een avond stappen, voelde zich hierdoor uitgedaagd en ging erop in. Ze staken het bruggetje over de gracht over en Meindert kreeg een harde klap in zijn gezicht. Hij verdedigde zich en sloeg terug, waarna een vechtpartij ontstond.

Tjoelker kwam ten val, kreeg nog een trap en bleef gewond liggen. Later zou blijken dat die trap ernstig hersenletsel tot gevolg had gehad, waar hij enkele uren later aan overleed. De vier waren zich niet van de fatale afloop bewust en toonden zich heel verbaasd toen zij even later in de shoarmazaak waar ze nog wat gingen eten, werden gearresteerd.

Voel jij je veilig?

Veilig in de doelsteeg

De grote vraag die dit opwerpt is natuurlijk hoe veilig jij je voelt. Is Leeuwarden een broeinest van schimmige vechtpartijen en andere duistere praktijken, of valt het allemaal wel mee?

Als jij op stap gaat, durf je dan alleen te lopen door de nacht van de stad? We zijn benieuwd naar je verhalen, dus laat het maar horen.