Waarom is Dokkumer muziek beter dan die uit Leeuwarden?

Homesick uit dokkum voor iepenup

Vanavond is het onderwerp van IepenUp de bloeiende muziekscene in Dokkum. Hoe komt het dat deze zo enorm aan is en is de muziek uit Dokkum beter dan die uit Leeuwarden?

In Dokkum is niks. Ooit werd Bonifatius er vermoord en het is een van de elf steden waar men vroeger, toen de winters nog ijs brachten, langs schaatste. Verder is er echt helemaal njente.

In Leeuwarden, daarentegen, is alles. Sure, het is een kleine stad, maar barst van de cultuur. Er is een popacademie, een moeilijk groot poppodium en je kunt je reet niet keren of je loopt tegen een cultureel verantwoorde activiteit aan.

Toch staat een band als The Homesick uit Dokkum volgend jaar doodleuk op SWSX, zo ongeveer hét showcasefeest van de hele wereld. Ook Korfbal, Yuko Yuko en en Exitlight Empire, allen uit het niemandsland van Dokkum, timmeren behoorlijk aan de weg.

Uit Leeuwarden komt ook wel wat, maar weinig dat de grond onder onze voetjes écht doet verschuiven. Laat staan dat ze worden geboekt in Amerika. Waar ligt dit aan? We vroegen het een paar kopstukken uit de industrie.

Wytse Dijkstra – Speelt in bandjes uit 058 en 0519

Wytse dijkstra

“Het grootste verschil met Leeuwarden is het huis van Esker,” zegt Wytse. Jawel, de voormalig student van de Leeuwarder Academie voor Popcultuur heeft het hier daadwerkelijk over het huis van zijn bandgenoot Esker van de Werken.

Het is echter niet zomaar een huis, maar een oude fabriek die nu wordt gebruikt als woonruimte voor de familie Van de Werken. “En er is een oefenruimte, altijd wat te eten en als het nodig is zelfs onderdak. Alle muzikanten met een tof idee zijn hier enorm welkom.”

In Leeuwarden ontbreekt zo’n plek. “Er zijn wel veel faciliteiten, maar alles kost geld. Ongeveer dertig euro per sessie. Doe je dat één keer per week, ben je meer dan honderd euro kwijt. Voor een beginnende band is dat gewoon teveel.”

In Dokkum kost het daarentegen helemaal niks om met je bandje te oefenen, iedereen draagt er bij aan de oefenruimte in Esker’s huis. “Mijn PA-set staat er bijvoorbeeld. Hierdoor zijn we een hechte community.”

“‘Mede-eigenaarschap’ vind ik een mooi woord hiervoor. Wil ik in Neushoorn repeteren, dan moet ik met drie mensen mailen, papieren ondertekenen en geld betalen. Ik voel me er wel een welkome gast, maar ben er nooit mede-eigenaar.”

“In Dokkum ben ik dat wel, omdat we de dingen samen regelen, vaak met gesloten beurzen.” Volgens Wytse is dat de basis van het Dokkumer succes “Ik durf zelfs te zeggen dat er zonder dit huis helemaal geen scene in Dokkum zou zijn.”

Peter Dijkstra – bandjesboeker en manager van The Homesick

Peter Dijkstra

“Het isolement van Dokkum versterkt de creativiteit,” stelt Peter Dijkstra. De man met de eeuwige pet kennen we als programmeur van Welcome to The Village, nog een aantal populaire feestjes en als manager van The Homesick.

“In Leeuwarden is het misschien allemaal wel té goed ingericht,” zegt Peter. “Qua culturele infrastructuur zijn er de afgelopen tien jaar enorme stappen gezet. Als je hier een bandje begint, is de helft van je werk al voor je gedaan.”

Volgens Peter ontbreekt dan de noodzaak om zelf dingen te ontdekken. “In Dokkum zit je een stuk verder weg, moet je je eigen route ontdekken en wordt je minder snel ‘besmet’ met andere invloeden.”

“Natuurlijk heb je daar ook internet. Maar als er verder niks is, dan ben je veel meer aangewezen op je eigen inspiratie en creativiteit. Daar komen dan heel interessante dingen uit.”

Hij plaats nog wel een paar kanttekeningen bij het onderwerp van IepenUp Live. “Een paar jaar geleden had je in Leeuwarden een hele dreampop-golf, met sterke bands als The Future’s Dust en Sväva, waar vooral veel mensen uit Oosterwolde en Donkerbroek zaten.”

“Het is een soort olievlek en dat gebeurt nu ook in Dokkum; een groep getalenteerde muziekanten die samen opgroeien, elkaar aansteken en inspireren en tegelijkertijd in meerder bandjes spelen. Voor hetzelfde gebeurt over drie jaar in Harlingen hetzelfde.”

Jacco de Boer – presentator IepenUp Live

jacco de boer iepen up live

Jacco wijst naar een aantal factoren waarom Dokkumer bandjes juist nu zo succesvol zijn. “Dat Dokkum nog een actieve muziekschool heeft, speelt bijvoorbeeld ook mee.”

“Tegelijkertijd kun je niet ontkennen dat een band als The Homesick echt bijzonder is. Die steken met kop en schouders boven de rest van Nederland uit. Ver daarbuiten ook nog.”

“Ik denk dat ze ook zo getalenteerd zijn omdat ze hebben geleerd om autonoom te werken.” Zegt Jacco en volgens hem is dat te danken aan het eerder genoemde ‘huis van Esker’.

“In dit kraakpand zijn ook beeldend kunstenaars actief, waar alle muzikanten uit de buurt al op jonge leeftijd mee in aanraking komen. Dan leer je dat het oké is om te experimenteren en gewoon te doen waar je zin in hebt.”

“Dat zie je terug bij The Homesick. Die gasten maakt het geen fuck uit dat ze bij De Wereld Draait Door staan. Ze spelen liever in een modderige kelder in Servië, omdat ze weten dat ze daar meer aan hebben.”

De presentator is in zijn nopjes dat Jaap van The Homesick vanavond in de talkshow aanwezig is. “Deze band richt zich niet meer op Nederland, die gaan internationaal. Heel vaak gaan we ze in Friesland dus niet meer zien.”

“Smaken verschillen natuurlijk,” sluit Jacco af, “maar in Dokkum gebeuren er op muzikaal vlak interessantere dingen dan in Leeuwarden. Vanavond proberen we uit te vinden waarom dat zo is.”

IepenUp Live en meer van The Homesick

IepenUp Live

IepenUp is een terugkerende talkshow in wat vroeger Neushoorn Café was. Nu is dat De Backstage. Jacco de Boer heeft een stuk of wat mensen op bezoek en behandelt Leeuwarder zaken.

Vanavond gaat het over wat er in hemelsnaam aan de hand is in de Dokkumer muziekscene. Waarom is die zo enorm sterk? Optredens van een paar toffe bands, wat geouwehoer en een gesproken column, hartstikke leuk.

Het is helemaal gratis en begint om 19:30. Ook kun je het allemaal bekijken op Omrop Fryslan, die het zelfs live uitzenden. Wil je liever in Neushoorn zijn, check dan het event op Facebook.

Mocht je dit nu allemaal missen, maar toch nog die Dokkumer bands willen zien, dan kan dat. Aanstaande vrijdag staat The Homesick in Asteriks, samen met de oerhelden van it Dockumer Lockaeltsje en Sweetgodanimals. Daar ben je bij voor vijf ekkies en het is bijna uitverkocht. Check deze.

Ga het gesprek aan ( comments)