Waarom de focus nu juist op de levens van zwarte mensen ligt

actie voeren
Foto: Markus Spiske

Aangezien er veel commotie is ontstaan door verschillende protesten zoals die van Black Lives Matter en de (inmiddels afgelaste) All Lives Matter in Leeuwarden, willen wij op dit platform graag uitleggen waarom er nu een focus ligt op zwarte levens en niet op witte levens. Dit allemaal zonder elkaar aan te vallen. We schrijven dit in de hoop op meer toenadering, begrip en vereniging.

Door: twee lezers die anoniem wensen te blijven.

In het artikel ‘Er komt ook een tegendemonstratie All Lives Matter in Leeuwarden’ werd geïllustreerd dat het huis van zwarte levens in brand staat en niet dat van witte levens, en dat daarom het protest van Black Lives Matter zo van belang is. Dat terwijl witte mensen wel degelijk een moeilijk leven kunnen hebben. Witte mensen worden ook benadeeld in hun leven, ze krijgen ook niet altijd gelijke kansen. Alleen komt dit niet door hun huidskleur en de slavernijgeschiedenis.

De Slavernij ligt al een hele tijd achter ons

Klopt, maar de slavernijgeschiedenis is nog steeds voelbaar. We doen de dingen vandaag de dag juist dóór onze geschiedenis. Generatie op generatie leren we iets nieuws, maar er blijft hiervoor een basisgegeven vanuit hoe we dingen vroeger deden. De slavernij is een belangrijk onderdeel van die geschiedenis. van elke geschiedenis, eigenlijk. In de Westerse wereld werd al gehandeld in mensen vanaf de Romeinse tijd en dat ging nog heel lang door.

Hoewel onze geschiedenisboeken vaak wijzen op de glorieuze kanten van de VOC-periode, was de slavenhandel toentertijd een belangrijke bron van inkomsten voor Nederland. Ons land bezat van 1815 tot 1975 verschillende koloniën. Die koloniën, waaronder Suriname, hadden ‘we’ in onze macht. Slavenhandel van zwarte mensen was een groot onderdeel van de toen heersende machtsstructuur.

Toen de slavernij werd afgeschaft in 1863, waren daarmee de machtsstructuren niet meteen veranderd. De slavernij heeft eeuwenlang stand gehouden. Dat is iets waar ook veel tijd over heen gaat om te herstellen. Sinds die tijd hebben tot slaaf gemaakte mensen hun weg terug moeten vinden in de maatschappij en dat gaat dus niet van de ene op de andere dag. De zwarte community die we in het hier en nu kennen, kennen het slavernijverleden van nog slechts enkele generaties voor hen.

Lisa is Surinaamse Nederlander en woont in Friesland

Vandaag de dag wordt er nog steeds onderscheid gemaakt in huidskleur. Zelfs in ons mooie, warme Friesland. Leeuwarder Lisa (van Nederlandse en Surinaamse komaf) vertelt hierover:

‘Toen ik als klein meisje verhuisde van Den Haag naar Friesland, werd ik hier behandeld als een alien. Ik was het enige getinte kindje in mijn klas. Dit was voor de klas voer voor pesten. En dat gebeurde dag in dag uit. Allemaal om mijn huidskleur. Dat was vreselijk, al kan ik nu ook wel weer begrijpen dat voor een kind het onbekende eng is. En het onbekende, dat was ik toen. De grootste verantwoordelijkheid ligt daarom denk ik echt bij de ouders van de kinderen die mij pestten.’

‘Ik ben er van overtuigd dat racisme vanuit onwetendheid komt,’ gaat Lisa verder. ‘Er worden vaak generatie op generatie ongegronde vooroordelen over mensen met een andere huidskleur doorgegeven en er wordt weinig moeite gedaan om andere culturen te leren kennen. Dat is juist zo belangrijk. Niet alleen om daar zelf van te leren, maar ook voor de ander om te worden erkend.’

Samen staan we sterk

‘Voor de komende generaties zie ik graag dat zij alle kleuren en culturen zien en respecteren zoals ze zijn. We kunnen zóveel van elkaar leren. Het zou zonde zijn om van onze verschillen niet onze kracht te maken. Ik hoop dat de geschiedenis die nu geschreven wordt, meegenomen wordt in de boeken. Ik hoop dat iedereen begrijpt welk leed aan die geschiedenis vooraf is gegaan, zodat de volgende generatie kan leven in de wereld waarin zij op dat moment leven. Een racisme-vrije wereld.’

Om deze pijn van Lisa kunnen we niet heen, want inderdaad: alle levens doen ertoe. Ook het hare. En voordat we daarbij, bij een All Lives Matter, in de buurt komen, moeten we strijden tegen racisme. Daarbij vergeten we niet dat deze strijd niet alleen voortkomt vanuit het koloniale verleden van Nederland. Het gaat ook om andere culturen, zoals werkimmigranten en (politieke) vluchtelingen, die soms al generaties lang thuis zijn in Nederland, maar nog vaak buitenlanders worden genoemd. Dit gaat over ons Nederland, dat vele culturen rijk is.

Wíj zijn de generatie die de toekomst kan veranderen. Wíj kunnen leren van de geschiedenis en het verschil maken. Of je nu wit of zwart bent. Links of rechts. Samen staan we sterk.

Als je meer wilt weten, kijk dit!