Video: op wie ga jij stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen?

De vervroegde verkiezingen in verband met de herindeling van de gemeente Leeuwarden staan voor de deur. Op 21 november mag het volk beslissen welke kant het op moet met de stad. Er staat heel wat op het spel, edoch lijken de verkiezingen jongeren weinig te boeien.

Studenten van Stenden zijn voor ons de straat opgegaan om aan jongeren te vragen wie er op dit moment in het college zit. Uit de antwoorden en de gesprekken die volgen, blijkt dat het jongeren eigenlijk allemaal niet zoveel interesseert. “Die zijn met heel veel andere dingen bezig,” weet een van de geïnterviewden.

Gemeentebeleid heeft invloed op je leven

Dat is spijtig, want getuige sociale media hebben heel veel jongeren overal een mening over. De verkiezingen zijn het moment om die mening om te zetten naar een mandaat en een politicus of een partij het vertrouwen te geven om namens jou goede afwegingen te maken over wichtige thema’s. Want het gaat ergens over.

Niet alleen in Brussel en Den Haag worden beslissingen genomen die gevolgen hebben voor je dagelijkse leven, juist op het stadhuis aan het Hofplein worden knopen doorgehakt die direct invloed hebben op je leefomgeving. Om daar achter te komen, hoef je in feite alleen maar de lokale stemwijzer in te vullen.

Onderwerpen

Daar blijkt dat gemeente politiek meer is dan groenvoorziening en afval regelen. Het gaat echt over thema’s als: moet de horeca vrije sluitingstijden krijgen? Daar zijn de meningen over verdeeld in de raad en kan jouw stem de doorslag geven. Wil je de hele nacht stappen, dan moet je niet op PvdA, CDA of FNP stemmen.

Andere topics waarover de gemeenteraad gaat, zijn bijvoorbeeld het aantal coffeeshops in de stad, het aantal ramen op De Waeze, openingstijden van winkels, opvang van illegalen en het wel of niet toestaan van festivals op de Groene Ster. Daar zijn gelukkig alleen PvdD en Christenunie tegen.

Ga stemmen!

Kortom: het gaat over dingen waar je mee te maken gaat krijgen, linksom of rechtsom. Of over de ecologische voetafdruk van Leeuwarden. Want het gaat ook over groene stroom. Over wel of geen parken vol met zonnepanelen. Wel of geen windmolens. Daarom de oproep: maak gebruik van je democratisch recht en stem!

Weet je nog niet op wie? Klik hier om de stemwijzer te doen.

Ga het gesprek aan ( comments)