Video: dit is het verhaal van Ster, één van de vluchtelingen in us stadsje

vluchtelingLeeuwarden telt op dit moment 90 vluchtelingen. Maar wie zijn deze mensen eigenlijk? En wat is hun verhaal? Een aantal studenten van de NHL maakten een kleine documentair over Stergo, beter bekend inmiddels als Ster, die gevlucht is van Syrië naar Nederland.

“We hebben de documentaire gemaakt voor school. Hiervoor waren we op zoek naar een actueel en enigszins lokaal onderwerp”, vertelt Koos van de Merbel, producer/editor. “We hebben voor dit onderwerp gekozen omdat we eigenlijk alleen het verhaal over vluchtelingen als groep horen en vrijwel nooit het verhaal achter het individu.”

Koos werkte samen met Sergio Mensing, Nieya van Nie en Michelle Stuy aan dit project. Allemaal studeren zij communicatie & multimedia design aan de NHL.

Het verhaal van een van de vluchtelingen

In oktober 2015 is Ster van Syrië naar Nederland gevlucht. Hij studeerde Economie maar ook zijn universiteit werd gebombardeerd. Het werd te gevaarlijk om daar nog te zijn.

Zijn hele familie zit daar nog. “De mensen daar zijn onmenselijk”, vertelt Ster in de documentaire. “Ze stelen. Ze doden iedereen, kinderen, oudere mensen, jongeren.. Ik dacht dat ik het niet zou overleven.”

Hij werkte als vrijwilliger voor een organisatie die eten, pampers en meer aan arme mensen gaf. “Het zijn geen terroristen, het zijn arme mensen die niks hebben. Maar alle goede dingen mogen niet. Ik moest vluchten.”

Ster studeert heel veel. In zijn eigen tijd. Hij leest veel. Hij kent de Nederlandse taal al een beetje, en wil zich zo veel mogelijk ontwikkelen.

Ook maar een normale jongen

“Het doel is om anderen te laten inzien dat hij ook maar een normale jongen is met dromen”, vertelt Koos. “En wat zulke jongens hier in Nederland kunnen doen.”

De documentaire werd vorige week vertoond bij het overvolle meet-up café in Neushoorn voor de dag van de vluchteling. “Het idee om hem daar te vertonen was vooral om anderen aan te sporen om iets te doen voor en met de vluchtelingen.”

Check de documentaire hieronder

Wat kan ik doen? from Koos van de Merbel on Vimeo.