Vandaag geen coronadoden en tweede virusgolf minder waarschijnlijk

coronavirus in leeuwarden

Alles wijst erop dat de versoepeling van de coronamaatregelen in Nederland goed is verlopen. De ‘grote tweede golf’ die sommigen vrezen, lijkt niet te komen volgens het RIVM. Daarbij is in de afgelopen 24 uur niemand in Nederland met een bevestigde coronabesmetting overleden.

Afgelopen 1 juno was toch wel D-Day voor de maatregelen van het coronavirus. Veel restaurants, cafés, bioscopen en culturele instellingen mochten weer (gedeeltelijk) open. Tot opluchting van het RIVM, heeft deze versoepeling niet tot een wederopleving van het virus gezorgd.

Kleine kans op tweede golf, maar niet volledig uitgesloten

oma corona bellen
Beppe vindt het helemaal mooi

Hoofdmodelleur Jacco Wallinga van het RIVM: “Al met al lijkt er op dit moment beperkt overdracht van het virus plaats te vinden.” De ‘grote tweede golf’ die sommigen vrezen, lijkt daarmee niet op komst.

Daarbij, ook best wel winnen, is er in de afgelopen 24 uur geen geregistreerde coronapatiënt in Nederland overleden aan het virus. Hier in het noorden is dat al vrij normaal, maar landelijk gezien is dat vandaag een ‘first’.

Goede ontwikkelingen zijn ook gevaarlijk

corona handen wassen

Toch mogen we niet te vroeg juichen van Jacco. Hoewel alle versoepelingen goed lijken te verlopen, is het riskant dat mensen zich ‘veilig’ gaan wanen en bijvoorbeeld geen afstand meer bewaren “Zolang er nog mensen met corona in Nederland zijn, zal het loslaten van deze basisregels onherroepelijk leiden tot een snelle toename van het aantal besmette personen. Afstand houden blijft nodig.”

Dat betekent dus dat we, ondanks deze positieve berichten, ons de komende tijd nog wel even aan de maatregelen moeten houden. Op die manier blijft het virus onder controle en kunnen we zoveel mogelijk het ‘normale’ leven blijven voortzetten. It iiss what it iiisssss.