Heel Leeuwarden straks een terras? Gemeente doet niet moeilijk over vergunning

paddy terras drive thru

Vanaf 1 juno mogen we de terrassen weer op. Hoera, vinden ook veel horeca-ondernemers. Eindelijk weer omzet, immers. Om die best wel loeihard getroffen groep tegemoet te komen, doet de gemeente voorlopig niet moeilijk over een terras meer of minder. Daarbij is ook het Zaailand een optie.

Dit werkt zo. Ben jij een horeca-ondernemer, dan stuur je een berichtje naar de gemeente waarin je aangeeft dat je een (extra) terras wilt. De gemeente zegt dan ja. Echt waar, zo simpel lijkt het allemaal te zijn.

Voorwaarde is wel dat je zorgt dat het terras voldoet aan alle eisen die nu worden gesteld, maar iets als een vergunning is niet nodig. Op die bierfiets komt ook het hele Zaailand als terras lekker dichtbij, zolang de markt maar door kan blijven gaan. Tweebaksmarkt als horeca-drive-thru? Het is al bijna in kannen en kruiken.

De ondernemers moeten onderling wellicht ook nog wat overleggen, want zo’n terras kun je alleen aanvragen op maximaal twintig meter van je kroeg of café. Zit je bijvoorbeeld in de Doelesteeg, dan moet je heel lief vragen of je ook een plekje op het Zaailand mag. Het kán dus wel.

Geen muziek op de extra terrassen

Zaailand terras
Staat het hier straks vol met bier?

Nadeel, op de extra terrassen mag geen muziek klinken. Want dat kan voor eventuele omwonenden weer voor overlast zorgen. En dat willen we ook niet. Oh, en de extra terrasregels gelden tot 19 oktober. Dan zijn we hopelijk weer back to normal.

Hoe dan ook, ook zonder boxjes klinkt dit als muziek in de oren. Want het korte verhaal is dat we straks, na wat voelt als een winterslaap, eindelijk weer naar buiten mogen en dat daar de terrassen in de stad bloeien als nooit tevoren!