Top tien beste restaurants van Leeuwarden – Oordeel van Trip Advisor

Trip Advisor is superchill. Op het platform kun je snel zien waar toffe restaurantjes zitten en welke beoordeling ze krijgen. Handig in het buitenland, maar ook in eigen stad.

Iedereen kan een restaurant beoordelen via de app of website: Liwwadders, dagjesmensen en internationale toeristen. Dit bevordert de betrouwbaarheid van de score, maar zoals bij elk lijstje zullen de meningen verdeeld zijn. Is niet erg. Kwak vooral jouw nummer één in de comments op Facebook, of laat weten welk restaurant de hoge notering absoluut niet verdient.

Trip Advisor beoordeelt op een aantal vlakken: bediening, prijs-kwaliteit, eten, sfeer. Daaruit komt een eindscore van 0 tot 5 sterren. Rondjes eigenlijk. Natuurlijk varieert het aantal beoordelingen, waarbij geldt: hoe meer, hoe betrouwbaarder. Afijn, oordeel zelf.

10. Fellini City Lounge

Foto: geleend van Fellini’s Facebookpagina

De naam is een beetje misleidend. Doet een beetje aan als een standaard pizzatent. Ja, ze serveren pizza, maar de menukaart reikt tot ver buiten de grenzen van de Italiaanse keuken.

Veel positieve verhalen over de bediening, de sfeer en ’t voedsel. Niet zo gek dat Fellini in de top tien staat, want prima tent. Basta.

9. Keukencafé TOTT

Foto: geleend van de TOTT Facebookpagina

Het restaurant aan de Grote Hoogstraat weet zieltjes te winnen met hun befaamde saté. Die is huisgemaakt en op houtskool gegrild. Bovendien maken ze het van zo’n beetje elk dier wat legaal in Nederland te eten is: kip, rund, varken, vis en garnalen. Niet geheel onbelangrijk: prima te betalen.

Klinkt als the place to be voor carnivoren. Is het ook. Toch wordt ook de vegetarische medemens hier op zijn wenken bediend. Kortom: saté tott en met.

8. Eindeloos

Spotgoedkoop? Zeker niet. Maar dan krijg je wel biologisch, duurzaam en gebaseerd op het seizoen. Dat is waar Eindeloos voor staat. Een regelmatig wisselende kaart, maar altijd lekker.

Met chef-kok Willem Schaafmsa aan roer kan je rekenen op producten uit de regio, die uiteindelijk in grote harmonie op je bordje belanden. Zoals het hoort. Had zelfs nog wel wat hoger in het lijstje mogen staan, wat ons betreft dan.

7. Barrevoets

Foto: geleend van Trip Advisor (Bert C.)

Niet echt een restaurant, meer een lunchcafé. Haalt niet weg dat het prima hachelen is bij Barrevoets, vooral de broodjes. Hebben zelfs een Broodje ‘semi’ gezond, wat toch getuigt van een zekere eerlijkheid naar de klant toe. Mooi wel.

Smoothies, broodjes, een killer cappuccino en salades. En voor wie een pokkehekel aan gluten heeft: broodjes zijn ook zonder te krijgen.

6. Grand Café van Post-Plaza

Foto: Ruben van Vliet

Je kunt er een nek-hernia van krijgen, dat plafond. Op de foto zie je de ruimte zonder Grand Café, maar die zit er toch echt. Krijgt ook een zeer nette score en daarmee een zesde plaats op Trip Advisor. De plek is onderdeel van het Post-Plaza Hotel, maar is – naar eigen zeggen – een ontmoetingsplaats voor iedereen.

Je komt hier om te eten, niet om te dineren. Stoere gerechten op robuuste plateau’s, zonder opsmuk. Bovendien kun je er ook prima je laptop open knallen om ’s middags te werken. Zat stopcontacten en gratis wifi.

5. Élevé

Foto: geleend van Facebookpagina van Élevé

Poepie chique, dat Élevé. Het restaurant zit op de elfde verdieping – derhalve de naam – van het WTC Hotel, dus aan panoramisch uitzicht geen gebrek. Het betreft de Franse keuken en daar moet je van houden.

Speerpunt van de tent: wijn. Vinden ze mooi daar. Veel verschillende soorten, maar alle van topkwaliteit. Dus voor degenen die graag een slakje prikken en een druivensapje gorgelen, met uitzicht over het stadsje: Élevé.

4. Restaurant Wannee

Foto: van Wannee ‘gestolen’

Er zit een hele filosofie achter de kaart van Wannee, gebaseerd op Dutch Cuisine: een kijk op eten van Meesterkok Albert Kooy. Gaat allemaal om cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde. Dus biologisch, veel groenten, geen verspilling en de beste producten. 80% groenten, 20% vis en vlees.

Ja, ze weten het wel te verkopen. Bezoekers zijn in ieder geval laaiend over de tent aan de Rengerslaan. Ontbijt, lunch en diner, plus je kunt er zeven dagen per week terecht.

3. Jamuna

Indiase keuken in het centrum van Leeuwarden. Zeker niet nieuw, want Jamuna voorziet de Liwwadders als sinds 1994 van heerlijke gerechten. Terugkomend in de recensies: gewoon goed, chille locatie, geen poespas en betaalbaar. Valt weinig op af te dingen.

Al is Jamuna geen sterrentent, er zijn gewoon heel weinig negatieve recensies te vinden. Terwijl ze al jaren bestaan. Dan doe je iets goed en verdien je een plek in de top drie van Trip Advisor.

2. De Walrus

Bam! De Walrus op twee. Het grand café is megapopulair op het veelgebruikte recensieplatform en na wat scrollen blijkt dat vooral door het terras te komen. Gelegen aan het Gouverneursplein is het ook wel een stekkie waar het goed toeven is.

Hier en daar wat commentaar over het eten. Te vette spare-ribs, je kent het wel. Met vier sterren scoort de tent dan ook iets lager dan de nummers drie tot en met tien, maar de hoeveelheid beoordelingen en dus betrouwbaarheid, geeft De Walrus toch een tweede plaats.

1. Restaurant BY ÚS

BY ÚS is volgens Trip Advisor dé plek om een vorkje te prikken en krijgt vijf van de vijf sterren, rondjes, whatever. De Frans/Nederlandse keuken van het restaurant weet zoveel eters te overtuigen, dat ze met een perfecte score bovenaan de lange lijst staan.

Je kunt bij BY ÚS alleen kiezen hoeveel gangen je wilt, zij doen de rest. En blijkbaar zijn veel mensen dolenthousiast over het 5 1/2 – gangenmenu, waarbij je heerlijke wijnen drinkt, fantastische amuses krijgt en je smaakpapillen worden getrakteerd op een gastronomisch orgasme. Amen.

Staat er een restaurant tussen die deze hoge notering totaal niet verdient, of mist er juist een parel? Laat het weten in de comments op Facebook. Smaken verschillen, maar gelukkig is er zat keus in het stadsje!