Zo word je een echte Liwwadder – Tips voor nieuwkomers

Terras aan de nieuwstad chillen

De vakantie loopt ten einde en het nieuwe jaar kan bijna los. Een hoop nieuwe studenten in Leeuwarden en die kunnen wel een paar survivaltips gebruiken in ons stadsje.

Het is nou eenmaal een gevaarlijke jungle, dat Leeuwarden. Vooral als je nieuw bent. Oeh, spannend! Maar zonder gekheid: het is erg goed toeven hier en de nieuwelingen komen er snel genoeg achter dat dit eigenlijk de mooiste stad van Nederland is.

Daarom een paar tips:

1. Praat met de locals

Maak kennis met je buren. Is gezellig, en ook bij overlast makkelijker om elkaar te benaderen. Houdt de wijk een beetje leefbaar. Maak ook zeker een praatje met de plaatselijke groenteboer, bakker en slager, of doe een pilsje in een van de lokale kroegjes. Het Gouden Pilsje of Lampie, bijvoorbeeld.

Ook Café de Strohoed is mooi. Iets toegankelijker dan bovenstaande cafés en heeft een ruim bierassortiment. Zo kom je een stuk meer te weten over Leeuwarden dan op welke site dan ook. Doen!

2. Fuck McFlurry, ga naar La Venezia

Kom je uit een klein gehucht, dan ben je vast onder de indruk van de ‘heilige M’. De twee goudgele bogen boven de entree van obesitas-heaven roepen je naam, want: patat, burgers en… McFlurry. Maar fuck die McSmurrie van de Amerikaanse snackgigant en ga naar een van de beste ijssalons van Nederland: La Venezia.

Het familiebedrijf serveert daar al sinds 1934 moeilijk lekker ijs. En nog steeds maken ze de verfrissende lekkernij naar opa Talamini’s recept. Is populair, dus soms moet je even in de rij staan. Is het allemaal waard, echt waar.

3. Liwwadders

Leeuwarden ligt in Friesland, maar er wonen voornamelijk Liwwadders, geen Friezen. Ze spreken Liwwadders, hier in Liwwadden en sommigen zijn Anti-Fries. Verwarrend? Beetje wel. Het is een stad met eigen taal, of dialect, om precies te zijn. Maar maak je niet druk: er wordt ook genoeg Nederlands gesproken.

4. Broodje Pollo bij Du Nord

horeca leeuwarden wil zelf bepalen

Je gaat er niet aan ontkomen: De Doelesteeg. Leuk aan de beroemde/beruchte steeg is bier, veel bier. Op piekuren is het hutje mutje, schouder aan schouder bouncen op goede, en slechte muziek. Van al dat hossen krijg je natuurlijk honger.

Ga dan niet ergens een kleffe bak patat of laf kebabje scoren, maar bezoek Du Nord. Daar haal je een bruut stukje voedsel genaamd Broodje Pollo. Lappen kip, heerlijke saus en een dikke Italiaanse bol. Orgasme in je mond en brandstof om te dansen.

5. Echte pizza

sardegna fryske pizza

Aan platte deegschijven met saus en droppings geen gebrek hier. New York Pizza en Domino’s zijn snel gebeld en waarom ook niet? De exemplaren zijn prima te happen daar. Toch ben je beter af met een échte pizza van bijvoorbeeld Sardegna of Pompeï. Zit toch net wat meer liefde in en dat proef je. Italiaanse degelijkheid wint het altijd van Amerikaanse massaproductie, heus.

6. Verenigingen

Leeuwarden heeft de ambitie om studentenstad te zijn. Lastig concurreren met Groningen, maar het gaat steeds beter. Belangrijk in dit proces: studenten- en studieverenigingen. Die helpen je een netwerk te creëren, organiseren zat moois en zijn er in alle soorten en maten. Tijdens de LEIP!weken en de studiestartweek ga je ze tegenkomen.

Op 28 augusteus begint de introductiepret van LEIP! en voor het programma klik je hier. Weten welke vereniging het best bij jou past? Is een hele handige site met verenigingswijzer voor.

7. Blauw-geel

Ga je shoppen? Blauw-geel is helemaal in, jaar in, jaar uit. Voetbal leeft in Leeuwarden en SC Cambuur is de club. De Friese derby is de clash tussen Cambuur en Heerenveen, maar deze tegenstander wordt vaak als DKV aangeduid, wat ‘dertig kilometer verderop’ inhoudt. Hoerenveen kan ook.

De harde kern van Cambuur is pro-Liwwadden en Anti-Fries en dat mag iedereen weten. En oh ja: we nemen straks afscheid van het stadion, want er komt een nieuwe. Tip: ga eens een wedstrijd bijwonen. Mooi man.

8. Vrijwilligerswerk

Er gebeuren best veel mooie dingen hier. Toffe initiatieven van podia als Neushoorn en Asteriks, bijvoorbeeld. Beide platforms voor muziek en cultuur die vette feestjes, workshops en borrels organiseren. Leuk om bij te wonen, leuker om onderdeel te zijn van. Geef je eens op als vrijwilliger achter de bar. Zo burger je supersnel in, bouw je een netwerk op en geef je iets terug aan Leeuwarden.

Heb jij zelf andere, misschien zelfs betere tips voor de nieuwe Liwwadders? Laat het weten in de comments op Facebook!

Ga het gesprek aan ( comments)