Tien keer machtige Mata Hari meuk

Mata Hari beeld

Mata Hari is hot. Leeuwarden heeft de met mysterie omgeven danseres opnieuw ontdekt en ze is overal. Daarom, tien keer de leukste, mooiste en grappigste Mata Hari dingen in de stad.

De recente verheerlijking van de illustere dame is toe te schrijven aan het Fries Museum. De Mata Hari tentoonstelling doet het enorm goed, wat ook de ondernemers uit de stad is opgevallen.

Je kunt zodoende je reet niet keren, of je staart wel ergens recht in de ernstige ogen van mevrouw Hari. Het zwoele mikpunt van onze blauw-gele trots, lijkt niks minder dan de gloedjenieuwe patroonheilige van ondernemend Leeuwarden, zo lijkt het

Leuk hoor. Beeldje hier, dansje daar, op de beeltenis van Mata zit blijkbaar geen portretrecht, of zo. Maar misschien, heel misschien, loopt het wel een klein beetje de spuitgaatjes uit met alle merchandise. Wat denk jij, na deze top tien?

1. Kaas

Mata Hari kaas.

Jawel hoor, Mata zal in haar leven vast wel eens een plakje kaas hebben gegeten. Dus heeft de Zuivelhoeve Mata Hari Tsiis. Gewoon kaas, maar dan wel met een sticker met die olijke krullenbol erop.

2. Jurk

Mata Hari jurk byoni

By-oni, een modewinkel in de Sint Jacobstraat, heeft een jurk ontworpen met La Hari in het achterhoofd. Het schijnt dat Mata Hari zelf ooit een keer in een superdure jurk van Venetiaans kant rond liep.

Je ziet zo dat deze witte jurk daar op is gebaseerd en niet om het een of ander, dit is toch even een fraai stukje textiel. Of het ook te koop is, weten we nog niet.

3. Koffie en thee

Mata Hari koffie

Zoals elk levend wezen, dronk ook deze meid koffie in de morgen en een lekker bakje thee in de avond, onder een dekentje. Niet helemaal waar, natuurlijk. Mata Hari dronk vooral champagne en was ’s avonds veels te druk met generaals plezieren.

Wat maakt het uit, vinden ze bij Post Plaza, we gooien chocolade door de bonen en noemen het Mata Hari Koffie. Op dezelfde wijze kun je ook thee halen bij De Wereld van Thee.

4. Sieraden

In het Fries Museum liggen een aantal sieraden die van Mata Hari zijn geweest. Kopietjes daarvan kun je kopen bij ’t Andere Museum. Ja, zo heet het echt.

Bij de Edelsmeden Leeuwarden in de Sint Jacobstraat maken ze ook Mata Hari sieraden. Geen kopie van bestaand werk, maar een hele nieuwe lijn.

5. Petit Fours

Mata Hari petit fours

Ook onder de categorie ‘plak er een sticker op’, vallen de petit fours van Bakkerij Schuurmans. Petit fours zijn altijd lekker, een zwoele pica van Mata Hari ook, dus gooi je die bij elkaar heb je extra lekkere zoetigheid. Zo moeilijk is het allemaal niet.

6. T-shirts

mata hari shirt

Het lijkt wel of de Sint Jacobsstraat helemaal in de ban van Mata is, want ook De Saint heeft zich aangesloten bij de club.

Op een t-shirt is de afbeelding van de spionne geprint en voila, je hebt het Leeuwarder equivalent van de randstedelijke shirtjes waar ‘IAMsterdam’ op staat.

7. Kunst

Roy Schreuder Mata Hari

Kon niet uitblijven, natuurlijk. Roy Schreuder, zeg maar de Rembrandt van de Liwwadder straten, heeft een iconisch portret van Mata Hari op een muur in de Nieuwesteeg gespoten. Facking mooi.

8. Jam, chutney en mosterd

mata hari bij priuw

Priuw is een hartstikke leuke winkel met allemaal streekproducten. Ook hier zijn ze volledig op de Mata Hari-trein gesprongen en verkopen plotseling mosterd, jam en chutney die je aan onze stadse stukje erotisch erfgoed moet laten denken.

Er was zelfs een hele Mata Hari proeverij, vorige week. Hmm… ergens past hier een grapje met mosterd na de maaltijd. Laat dat even achter in de comments.

9. Pannekoek

Op het enige pannenkoekenschip dat Leeuwarden rijk is, kun je Mata Hari van een pannenkoek eten. Warme kersen, vanille-ijs en poedersuiker zijn de ingrediënten van het ding.

De warme kersen zijn een hele fijne keuze, de poedersuiker ook wel. Maar kom op, de allerberoemste danseres/dubbelspion ooit verdient toch een wel iets exotischer smaakje ijs, of niet?

10. Broodje Mata Haring

het wapen van leeuwarden

Toch wel de allermooiste vondst van het hele Mata Hari gebeuren, dit. Bij Het Wapen van Leeuwarden kun je dus echt een broodje Mata Haring bestellen.

Is een broodje met haringsalade, wat vast fantastisch zal smaken. Misschien ook niet. Wat maakt het uit? Alleen al vanwege die naam zou iedereen in de stad, student, toerist of echte Liwwadder het broodje Mata Haring ten minste eens in zijn of haar leven verplicht moeten eten.

Broodje Mata Haring. Machtig. Let even op, deze staat officieel nog niet op de kaart van het eetcafé. Komt binnenkort wel en je kunt dit fancy broodje haring nu al bestellen.

BONUS – Mata Hari stadswandeling

mata hari stadswandeling

Deze tien Mata Hari’s kregen we door van Henk Leutscher. Die kennen we van de gratis stadswandelingen en A Guide to Leeuwarden.

Elke zaterdag doet hij nu ook een Mata Hari tour, langs alle plekken en locaties in de stad die van belang zijn als je een beetje mee wilt kunnen lullen over de mysterieuze Mata Hari.

Ga het gesprek aan ( comments)