Tien keer de beste graffiti in Leeuwarden

Graffiti Leeuwarden

In Leeuwarden hangt best wat straatkunst. De schilders van de nacht zijn niet meer zo schemerig als vroeger, maar mooie dingen maken ze zeker. Dit zijn tien van de beste ‘pieces’.

1. Myamoto Musashi

graffiti leeuwarden

Vlakbij de Bonifatiuskerk vind je deze brute dude. Myamoto staat er niet zomaar. In het gebouw zit een karateschool en deze zwaardboy is best belangrijk voor de vechtsport.

Fun fact, de kerk was er eerst niet zo blij mee, want geweld en bloed. Toen zei de kunstenaar, Klaas Lagerweg, dat ze het moesten zien als een versie van Joris en de draak. Bijbels verhaal, dus iedereen blij.

2. Flower Power

De Flowerpower was een coffeeshop die al even dicht is. De sneaky kijkende joker was hét uithangbord van de shop en gelukkig nog niet verwijderd. Je vind dit in de Ipe Brouwersteeg. Maar dat had je vast gezien.

3. Leeuwarden in de 19e eeuw

Is dit nog wel graffiti? Het is in ieder geval straatkunst. Deze hele muur in Heegterp Schieringen is een grote plaat die de bedrijvigheid van Leeuwarden in de 19e eeuw moet uitbeelden. Vet hoor.

4. Aziatische vrouw

Misschien wel het allermooiste stuk graffiti in Leeuwarden. Een ieder die wel eens in de trein heeft gezeten, heeft haar gezien. Zoveel detail in dat gezicht, kijk dan. Hier zit leven in.

De mevrouw is onderdeel van een enorme muurschildering, die ‘afstand’ uitbeeld. Links begint het stuk met de Eiffeltoren en helemaal rechts heb je een astronaut.

5. Israëlische vlag

In de Haniasteeg, zeg maar de achtertuin van Neushoorn, vind je deze Israëlische vlag waarbij het bloed uit de voegen loopt. Controversiëler kun je het nauwelijks vinden.

Het is een echte ‘conversation starter’, iets om het over te hebben. Ook wel het kenmerk van de artiest die LJ van Tuinen is. Waar er in 058 genoeg kunstige spuiters rondlopen, wil deze man altijd een boodschap meegeven.

En dat lukt ‘m altijd. Over dit onderwerp iets maken, dat zo sterk is, zonder een duidelijk standpunt in te nemen, dat is enorm knap.

6. Meneer Suskind in ’40

Heftig stukje, dit. In de tijd dat er nog leraren rondliepen die moeiteloos drie talen spraken, gaf meneer Suskind Nederlandse, Duitse en Engelse les in Leeuwarden.

In 1940 vielen de Nazi’s binnen. Omdat de Joodse man bang was dat de Duitsers zijn gehandicapte zoon zouden gebruiken voor experimenten, daar hadden ze tenslotte wel een handje van, pleegde het hele gezin zelfmoord.

Dit elektriciteitskastje staat aan de Valkstraat, waar de familie Suskind woonde.

7. Toy Destroyer

Geen idee wat een Toy Destroyer is, maar deze unit is wel vet. Op het Stephensonviaduct staan een aantal mooie stukken, waaronder deze, van TFC.

8. Trein die niet naar Heerenveen gaat

Coole unit hoor, deze trein in Huizum. Ook door TFC. Alleen door hen? Nope. Het toffe van dit stuk is, dat de trein helemaal doorgaat naast en achter het pand.

Daar zie je de achterzijde van de wagon, waar ook een andere crew, LSD, wordt genoemd. Leukste detail is de ticketmachine, waarop staat dat je nooit naar DKV – Liwwadders voor Heerenveen – kunt.

9. Vogelschedel

Als Roy Schreuder geen commerciële opdrachten doet, maakt hij skeletten. En die zijn enorm vet. Deze staat op Skatepark Leeuwarden, wat trouwens een walhalla voor graffiti is.

10. Deze hele muur

graffiti muur sporthal

Naast het skatepark staat een sporthal. Werkelijk, de hele muur is bezaaid met graffiti. Fan-tas-tisch. Als graffiti speelgoed is, dan zijn het skatepark en deze muur de Intertoys.

Bonusmateriaal

Ja, er is in Liwwadden genoeg mooi spul te vinden. We zijn vast een hoop vergeten. Tip ons daar even over. Tijdens onze speurtocht maakten we nog wat plaatjes die we je niet willen onthouden.

Roos, skatepark Leeuwarden

graffiti Leeuwarden

Skatepark Leeuwarden, dikke vette skedel

Nonnen, in de buurt van waar vroeger het Bonifatiusziekenhuis was.

Ha, machtig klein ventje. Door Harke Broersma.

We hebben natuurlijk lang niet alles gezien. Als er meer is, dat we ECHT moeten zien, laat het ons dan weten.

voor dit artikel zijn we samen met de helden van A Guide to Leeuwarden langs deze stukken gelopen. Elke zaterdag geven ze een gratis city tour. Kun je ook gewoon mee.

Heel af en toe doen ze een Street Art tour. De volgende is op zaterdag 16 september. Als je om 14:00 op het Oldehoofsterkerkhof staat, kun je zo meewandelen.