Tien dingen die je ook zou kunnen doen in La Venenezia

Dit is La Venezia

Voor Liwwadden is het simpel. IJs op de Bonkevaart is heilig. IJs van La Venezia is goddelijk. Het gebouw waar ze in zitten niet. Wat zou je er mee kunnen doen?

Het verkooppunt van La Venezia is een afzichtelijke kolos dat het voor elkaar krijgt om patserig overal bovenuit te steken. Enige nut daarvan, is de muurschildering die ons keurig naar ijssalon La Venezia dirigeert.

Nog niet eens heel lang geleden, in 1911, werd de betonmonoliet ontworpen door de verder weinig indrukwekkende architect Hero Feddema. Over de doden niets dan goeds, maar tjonge jonge Hero. Volgende keer even beter je best doen.

Op de eerste verdieping vind je er dus de mythische ijsunit. Op de andere vier verdiepingen lijkt er niks te zijn. De grote ramen geven beschaduwde inkijkjes in loze ruimtes waar nog geen plant te ontwaren is.

Dat komt omdat het een monument is. Aangezien het ding is gebouwd als pakhuis, moet het dat dus ook zijn. Zodoende loop je op de eerste verdieping tegen de nodige bekertjes en lepeltjes van La Venzia aan en is het verder leeg.

Zonde toch. Al die ongebruikte vierkante meters, midden in de Ljouwerter binnenstad. Daarmee zou je toch tenminste het volgende kunnen doen.

1. Een pizzeria

pizzeria in la venezia

Sure, Liwwadden heeft een behoorlijk aantal pizzeria’s maar daarbij moet worden opgemerkt dat een stad nooit voldoende pizza kan serveren. Ook sluiten Italiaanse deegschijven perfect aan bij het Italiaanse ijs dat je op de begane grond haalt.

2. Een botanische tuin

La Venezia als botanische tuin

Maar dan over de hele wand van La Venezia. Vet toch?

Een laagje grond op de vloer, of gewoon in plantenbakken, stel je eens voor hoe al die verdiepingen eruit zouden zien vol exotische planten. Heel vet. Een soort parkje, maar dan overdekt. Met een ijsje in de hand doorheen banjeren, niks meer aan doen.

Door de ramen komt een hoop licht, moet je rekenen, dus het kan allemaal. Als je van de voorpui ook nog eens een groene wand maakt, heb je opeens het mooiste gebouw van de stad.

3. Disco La Venezia

Club Red is een geweldige club en heeft zo goed als geen concurrentie in Leeuwarden. Daar kan verandering in komen door in het pakhuis een discotheek te plaatsen.

Niet onbelangrijk, Disco La Venezia is de beste naam voor een dansgelegenheid ooit. Daarbij, dansen en ijsjes. Weer zo’n ultieme combo.

4. Asiel / dierentuin

hondenasiel La Venezia

Naaaah, die oogjes!

Heeft Leeuwarden veel zwerfdieren? Geen idee. Toch zou een asiel niet misstaan in onze binnenstad. Een poezencafé hebben we immers ook. Honden verdienen ook een café.

5. Wereldrestaurant

Weet je wat deze binnenstadstad nog niet heeft? Een wereldrestaurant. Lekker culinaire laagstandjes uit de hele wereld per kilo naar binnen schuiven en aan het einde altijd € 19,95 aftikken. Heu.

Per verdieping zou je een werelddeel kunnen serveren, inclusief bijbehorende aankleding. Machtig, man. Afsluiten met een ijsje van de begane grond, natuurlijk.

6. Studentenkamers

Appartementen zijn de allerbeste keuze. Nooit meer de deur uit voor een ijsco. Het is niet zo dat er een tekort is aan kamers, maar hier een paar units inbouwen waar studenten kunnen leven, dat zou wel te gek zijn.

Er zijn helemaal geen voorzieningen in het pand, zoals water en electra, en die kunnen ook niet aangelegd worden. Want monument. Dat is dus de reden dat het nevernooitniet gaat gebeuren.

7. Hoerenopvang

weaze la venezia hoerenopvang

Onlangs geleerd, Leeuwarden heeft een issue met de huisvesting van dames van het rode licht. Die mogen niet in hun eigen peeskamer overnachten. Zouden prima terecht kunnen in het pand aan de Nieuweburen.

Overigens is dit een serieus probleem in 058. Lees maar eens dit artikel over een brand in zo’n ‘pooierpakhuis’ aan de Wirdummerdijk. Daklozen in een opvanghuis hebben verdorie een beter leven.

8. Indoor speeltuin

Monkey Town, maar dan voor semi-volwassenen. Stoom afblazen voor studenten en overige mensen die zich niet te groot voelen voor een ballenbak. Met een lange, draaiende glijbaan die van boven naar beneden gaat, dat is de eerste vereiste.

9. Pakhuis

Dit was venezia pakhuis

Net als vroeger, een opslagruimte

Serieus he, het is gewoon een pakhuis. Laat er een Leeuwarder ondernemer opstaan die zegt “hey, ik kan nog wel wat goedkope opslagruimte in de stad gebruiken.” Alles beter dan deze leegte. 

10. Nog meer La Venezia

La venezia ijs

En dit dan vijf verdiepingen. Nomnomnom.

Wat doen we nou moeilijk. Want kan iemand vertellen wat er beter is dan één verdieping aan La Venezia? Ja hoorrrr, twee verdiepingen La Venezia. Drie! Vier! Een toren van ijs, hoera! 

Meer info over het hoe en wat van dit monument lees je hier. Best wel interessant.

Ga het gesprek aan ( comments)