De tien beste plekken om in Leeuwarden te genieten van het mooie weer

Oldehove chillplek mooi weer

Yes, het is weer fantastisch lekker mooi weer. Rokjesdag komt er zelfs aan, volgens de optimisten. Maar dat kan niet. Hoe dan ook, morgen dient men te chillen en te genieten. We vonden de tien best plekken om dat te doen.

Het voelt wél als rokjesdag trouwens, al kan dat volgens wijlen Martin Bril dus helemaal niet. Daarvoor moet de wind net iets warmer zijn, de temperatuur net ietsjes zwoeler. Toch durven we te wedden dat de Leeuwarder vrouw daar geen boodschap aanheeft en morgen kortgerokt viert dat die ellenlange winter weer voorbij is.

Hoe vrouwen het gezamenlijk bepalen dat het weer die dag van het jaar is, dat is blijft groot geheim. Als bij toverslag zijn alle spijkerbroeken, broekpakken en tuinbroeken uit het straatbeeld verdwenen. Iedereen met blote benen, genieten! Ook voor alle jongetjes onder ons is het dan feest. Want, vrouwen in rokjes.

Als we een superchill plekje zijn vergeten, drop je die dan in de comments?

Prinsentuin

Prinsentuin leeuwarden chill

Met stip en onbetwist op nummer één. De allerbeste chillplek van de stad is aan de glooiende kades van de Prinsentuin. Als de zon hier schijnt, is alles goed. Een sprong in het water, lekker opdrogen en wijntjes drinken op het gras en er is echt wel iemand met een muziekje.

Hier mag ook alles. Stadswachten die moeilijk doen als je fietst over Het Naauw, knijpen een oogje toe wanneer je in De Prinsetún je wegwerpbarbecuetje aansteekt met in je ene hand een halve liter en in je andere hand een peuk. Als de zon schijnt, ben je hier.

Rengerspark

Rengerspark chillen

Weidser en ruimer dan zijn populaire broertje hierboven, is het Rengerspark minstens net zo’n fijne chillplek als de Prinsentuin. Omdat het zo enorm open is, kun je er ook prima een potje voetballen, badmintonnen of gewoon hangen zonder dat je iemand tot last bent. Ook heel erg fijn, hier is er altijd nog een plekje voor je picknick.

De terrasjes aan de Nieuwèstad

Terras aan de nieuwstad

De Dikke van Dale, Fire Café, Huize Kwast, de lijst met cafeetjes en kroegjes aan de Nieuwestad is bijna eindeloos. En ze hebben allemaal een terras, hoera! Wel altijd dringen voor een plekje, maar als je eenmaal zit, dan hoef je de rest van de dag ook eigenlijk niet meer weg.

Extra liefde voor de tafeltjes daar over het water heen, want daar is echt tot het allerlaatste nippertje nog de zon te vangen. Genieten tot de max.

De Groene Ster

De Groene Ster chillen

Ben je wel klaar met de stad en al haar stadse fratsen, pak dan je fiets maar. Iets buiten de grenzen van Leeuwarden ligt De Groene Ster. In de zomer is dit grote terrein de dankbare slet van menig festival, maar nu nog even niet.

Fijne groene veldjes, water waarin prima vertoeven is en ook nog eens een snackbar voor je halfslachtige patatten. Wat wil een mens nog meer? Meisjes in rokjes. Maar die zullen er ook vast wel zijn.

De Leeuwarder grachten

Praamvaren Leeuwarden Chillen

Leeuwarden is best wel een waterstad. Volgens een  bordje aan het begin van Leeuwarden, is dit zelfs ‘The Capital of Water’. Daar moet je natuurlijk gebruik van maken en dat kun je doen met een boot.

Huur met een paar vrienden een fluistersloepje en cruise als een baas door de stad. Biertje erbij, niks meer aan doen. Of anders spring je met z’n allen op een praam, dat is ook te gek. Dan kun je ook eten grillen en zo. En vanaf deze lage positie is het trouwens ook prima rokjes spotten.

Wilhelminaplein

Wilhelminaplein Leeuwarden Chillen

Sinds dat het Zaailand een paar jaar geleden werd omgetoverd tot het Wilhelminaplein is het een prima hangplek. Hier en daar staat er een boom met een soort van klimrekbankje eromheen. Deze houten units zijn vaak bezet door lethargische jeugd, die er een jointje roken en zich niet druk maken. Dat zijn dus mensen die het goed begrijpen.

Mata Hariplein

Neushoorn chillen

Bij de Neushoorn voor of bij de vernieuwde Markies, het Mata Hariplein is een uitermate geschikte plaats om de zon en al haar stralen te aanbidden tot je scheel ziet. Van alle terrasjes in de stad, heb je hier misschien nog wel het langste de zon op je bakkes. Hapjes en drankjes voor hen die net even wat meer willen, dat ook.

Aan het kanaal in Nijlan

Nijlan kanaal chillen

Jahaa, verborgen diamantje hoor, dit. Als de zon in de middag langzaam zakt over de Friese weilanden, kun je daar aan het kanaal prima getuige van zijn. In je rug ligt Leeuwarden, die betonnen schoonheid, en voor je, de provincie in al haar Friese rust.

Voetjes in het gras, zelf meegebracht drankje aan de lippen, niemand doet je wat. Het kanaal heeft ook nog eens een trappetje, zodat er geen enkele reden is om te verzuipen mocht je het water in springen.

De trappen van het gerechtsgebouw

Gerechtsgebouw leeuwarden

Zodra het middag wordt is de zon hier wel weg, maar tot die tijd doet de trap van het gerechtsgebouw dubbeldienst als zitplek voor allerhande Leeuwarder beroepshangers van zeer divers allooi. Veel punkers en rockers. Daarnaast vind je hier de nodige hipsters en ook voor de bekende Ljouwerter zwervers is dit een hotspot.

En terecht, hoor. Bijzonder stoere plek, goed uitzicht over het reilen en zeilen van de stad en grote pilaren om tussen weg te zijgen. Ja, mooi.

Het stadsstrand

Stadsstrand Leeuwarden city guide

Normaliter zitten we goed te zeiken op dit niet bijster fantasievolle strookje zand op het parkeerterrein van de lokale nieuwsboer, maar je weet het niet, he. Misschien is het morgen wel open. Als je in plaats van naar rokjes, liever naar treinen kijkt, dan is het Stadsstrand wél je plekkie.

Geniet ervan!

 

 

 

 

Ga het gesprek aan ( comments)