Terrorist met bom blijkt afstammeling van Benjamin, zoon van Jacob, uit 058 te zijn

terroristDe wereld is onheilspellend. De collectieve angst is begrijpelijk, maar schiet ook door. Daar weet Ivan Room uit Leeuwarden alles van. Hij werd maandag met veel machtsvertoon ingerekend door de politie in Groningen. Omdat hij een terrorist zou zijn met een tikkende bom.

De paniek is maandagmiddag groot in Selwerd, een rustige woonwijk in Groningen. Bommelding. En niet zomaar eentje. Een moslim roept in het winkelcentrum: “Allahu akbar, ik heb een bom.” En zwaait met een tas. Serieuze dreiging. Het halve politiekorps in Groningen rukt uit. Speciale eenheden zijn onderweg. Het winkelcentrum wordt ontruimd en de omgeving afgezet.

Geen paniek

Er volgt een beladen officiële verklaring van de politie. RTV Noord schrijft op basis van die lezing: “De man die maandagmiddag voor onrust zorgde in Winkelcentrum Selwerd riep ‘Allahu akbar, ik heb een bom’.” Direct barst de spreekwoordelijke bom op sociale media los. Alle moslims terug naar de zandbak. Alles mag en moet gezegd worden voor onze veiligheid.

De terrorist in Groningen is geen terrorist, maar ‘gewoon’ Ivan uit 058, wordt maandagavond duidelijk. Er wordt officieel nog gemeld dat hij wel verzen uit de koran voordraagt bij de ingang van de supermarkt. Waarmee de paranoïde angst, van de ordediensten en bezoekers die het gemeld hebben, wordt vergoelijkt. Met weer bakken stront op Facebook tot gevolg.

Zoon van Jacob zoekt volgelingen

Maar ook dat klopt niet. Ivan heeft alles gefilmd. Daaruit blijkt dat hij geen Alluha akbar zei. Hij heeft ook niets gezegd over een bom. Niets voorgedragen uit de koran. Nee. Ivan gaat elke week een keer of twee van Leeuwarden naar Groningen om teksten uit de bijbel op te lepen.

Bijbelteksten. Zoals zoveel mensen voordragen uit het stuk proza in tal van steden. Ivan noemt zich een Herbreeuwse Israeliet, volgens het CBS is hij een Surinamer in Leeuwarden. Dat ziet Ivan, zo zegt hij tegen Dagblad van het Noorden anders. Hij is een afstammeling van Benjamin, zoon van Jacob en roept mensen op zich bij hem aan te sluiten.

Foto en video: Matthijs Sorgdrager – Dagblad van het Noorden

Ga het gesprek aan ( comments)