Talent Stage: Een plek voor jong Fries poptalent

Talent StageDrieëntwintig muzikale acts. Daar kun je wel een hele dag mee vullen. Of je besluit net als stichting Friesland Pop om even een avondje vrij te maken voor al dat talent. Gewoon iets eerder beginnen en dan is er niks aan de hand. Een voordeel: bij zoveel bands is er in ieder geval ruimte voor variatie. Voor elk wat wils dus tijdens de Friesland Pop Talent Stage Showcase!

Talent Stage is een initiatief van Friesland Pop, waarmee ze Fries talent een podium bieden. Dit doen ze op festivals als Oerol, het Befrijdingsfestival, Dokk’em Open Air en het Fries Straatfestival, maar ook bij middelbare scholen, restaurants, huiskamers, verzorgingstehuizen zelfs. Vrijdag hielden ze hun showcase in Neushoorn. Wij gaan even iets dieper in op drie veelbelovende acts die daar te zien waren.

De eerste band is Uncle Jimmy. Deze band heeft groove, deze band heeft soul, deze band barst van de energie. Uncle Jimmy is sexy en rock-‘n-roll. De heavy funky psychedelische bluesrock dreunt door tot in je kleine tenen. Met hun vintage kleding, Perzische tapijtjes en sfeervolle verlichting toveren ze elk podium om tot een heuse tijdmachine. De toetsenist heeft net een nieuw Hammondorgel, dat de naam Betty Beast heeft gekregen. Een prachtige aanwinst die het plaatje en de sound helemaal afmaakt. En het mooiste van alles is dat ze ondanks alle old-school-elementen, toch een frisse en unieke sound weten te creëren.

Technische problemen zijn voor Uncle Jimmy helemaal geen probleem. Waar een van de vele rauwe gitaarsolo’s ingezet zou worden, bleef het ineens stil. Maar geen paniek. Terwijl de gitarist druk bezig was om zijn apparatuur weer aan de praat te krijgen, jamde de rest van de band gewoon lekker zo’n vijf minuten door. En wat klonk het fijn. Na de show vertelt frontvrouw Marja Boender trots dat ze druk bezig zijn met het schrijven van nieuwe nummers voor een album. En dat ze in maart naar Duitsland gaan.

Dansen in café Neushoorn

Talent Stage

De helft van de optredens werd gegeven in het café van de Neushoorn. Een van de bands die daar speelde was Plunder. Zij zijn, zover ik weet, de enige band die het heeft gepresteerd om de mensen daar aan het dansen te krijgen. Daar slagen deze piraten uit Leeuwarden altijd weer in. Als oude zeemansliederen, Ierse folk, reggae, punk en rock-‘n-roll elkaar treffen, lijkt iedereen ineens betoverd te zijn.  Je moet gewoon feesten bij Plunder.

De frontman van de band, Lennart Boonstra, is een echte theaterman en dat maakt dat hij een geweldig show neerzet op het podium en goed om kan gaan met het publiek. Hij droomde altijd al van zijn eigen piratenband. Anderhalf jaar geleden lukte het hem eindelijk om deze droom te realiseren. Ondertussen is Plunder hard aan de weg aan het timmeren en hebben ze op menig festival mensen laten dansen, zingen en zuipen. En ze zijn nog lang niet uitgeplunderd. Het veroveren van het land is nog maar net begonnen.

Een rapper met hart voor de zaak

Talent Stage

Het was ondertussen al laat en veel mensen waren alweer vertrokken. Dit weerhield Kuo Weh Ho, bekend onder zijn artiestennaam Siroc, er niet van om een ontzettend goeie show neer te zetten. Hij heeft een hele fijne flow en goede ritmiek in zijn raps. Zijn teksten hebben inhoud en hij brengt alles wat hij doet met een no bullshit attitude. Samen met Patrick Hassenpflug, beter bekend als E.T., zette hij een freestyle neer waar je u tegen zegt. En toen hij, na het aankondigen van zijn laatste nummer, eigenlijk moest stoppen van de organisatie, riep hij producer en beatboxer Etienne van der Ben het podium op, om het laatste nummer dan maar lekker a capella te doen. Een ijzersterke afsluiter.

Als rapper staat Kuo Weh er dus zeker niet alleen voor. Hij kwam samen met Patrick op het idee om de Leeuwarder hip hop-scene op de kaart te zetten onder de naam Leeuwarder Collectief. Binnen het collectief wordt er hard gewerkt door alle rappers, beatboxers, b-boys en graffiti artiesten. Beter worden en bekendheid vergaren, dat staat er op de planning. Maar daarnaast organiseren ze bijvoorbeeld ook workshops en jamsessies om hun liefde voor hip-hop te delen met zoveel mogelijk mensen. Hiermee hopen ze vooral ook de jongere generatie te inspireren.

Al met al was het een hele toffe avond. We mogen er trots op zijn dat er zoveel talent uit Leeuwarden en omstreken komt. Laten we met z’n allen heel Leeuwarden op de kaart zetten. Nederland, pas maar op!

 

Door David Wolgen

Ga het gesprek aan ( comments)