Swapfiets volgende week los in Leeuwarden

 

Vanaf volgende week kun je ook in Leeuwarden een Swapfiets huren. Dan betaal je een vast bedrag per maand en heb je gewoon altijd een fiets, no matter what.

In een soort van leegstaand winkelpand op de stationsweg kon je de afgelopen paar weken al een beetje zien. Hoewel het nog niet is geopend, zie je in de etalage een paar fietsen met blauwe banden staan.

Die tweewielers zijn van de Delftse startup Swapfiets, die in het pand een servicepunt krijgt. Dan is het dus alleen maar een kwestie van tijd voordat de boel opengaat en deze morgen kregen we de bevestiging in onze mailbox. Vanaf 8 mei kleuren de Leeuwarder straten blauw.

Swap de fiets

Swapfiets Leeuwarden

Ziet er nu nog wat sneu uit.

Swapfiets werkt als volgt. Je betaalt een maandelijks bedrag om een fiets te huren. Dat is vijftien euro voor het gewone gepeupel en twaalf euro als je student bent.

Voor dat geld krijg je een oerdegelijke fiets met een blauw voorwiel. Als er iets mee aan de hand is, wordt het meteen voor je gefixt. Lekke band? Bel Swapfiets. Fietsbel doet het niet? Bel Swapfiets. Ketting geknapt? Juist, bel Swapfiets.

Dan komen er een paar mennekes van Swapfiets langs om de boel te repareren. En als dat niet kan, wisselen ze ‘m om, zodat jij met een nieuw exemplaar meteen weer kunt fietsen.

Zelfs als je bicyclette kwijt is, gegapt, gejat of gestolen, dan krijg je meteen een nieuwe fiets. Moet je wel bewijzen dat je unit op slot stond en je betaald veertig euro eigen risico.

Of je koopt zelf een fiets

Swapfiest op de stationsweg

Blauwe banden en een man met streepjes op z’n shirt. – Stilleven door Suksawat.

Het is een ideale constructie als je niet het geld hebt om in één keer een fiets te kopen. Al is het wel verstandig om een beetje te rekenen of het voor je uit kan.

In totaal kost het je als student namelijk € 144,- euro per jaar om een swapfiets tot je beschikking te hebben. Nu, dat kost een bovengemiidelde studentenfiets ook wel ongeveer, dus ja.

Aan de andere kant, dan moet je nog lekke banden en zo meerekenen. In 2018 is er bijna niemand meer die dat zelf kan plakken, dus mag je weer een fietsenmaker inhuren. Kost ook weer wat.

Als je die rekensom nou hebt gemaakt en je denkt van ‘Ja, dit is wel wat,’ dan kun je hier terecht om een Swapfiets te fixen. En vanaf dinsdag 8 mei, kun je ook even kieken bij het servicepunt aan de Stationsweg.

Ga het gesprek aan ( comments)