Oproep voor zwangere vrouwen-invasie bij Pierrot

Boetiek 'Pierrot' - foto: Google Streetview

Boetiek ‘Pierrot’ – foto: Google Streetview

Het zal je maar gebeuren. In de haast een jurkje scoren bij een winkeltje in Leeuwarden en dan de winkel ‘uitgestuurd’ worden omdat je hoogzwanger bent. Het overkwam Deborah Tienstra vanmorgen bij boetiek ‘Pierrot’ in Leeuwarden.

“Mijn moeder had een leuk jurkje gezien bij Pierrot,” vertelt Deborah. “Ik had weinig tijd omdat ik erg druk ben met ‘Smûk en Smikkel‘, maar toch wilde ik even kijken.” Wel heeft Deborah van tevoren al bedenkingen bij de tip van haar moeder.

Kinderen onder de acht: verboden

“Ik ken enkele verhalen over Pierrot. De eigenaresse is niet de meest vriendelijke winkelier. Zo weigert ze bijvoorbeeld kinderen tot acht jaar. Ze kan ook heel boos worden als je kleding verkeerd terug hangt.” Toch gaat Deborah naar de boetiek.

In de winkel loopt ze naar de hoek waar het jurkje hangt. De eigenaresse volgt haar pad en vraagt: “Wat kan ik voor je doen?” Deborah antwoordt: “Ik kom naar een jurkje kijken.” De eigenaresse kijkt naar de hoogzwangere Deborah en zegt: “Dan kun je beter naar een kledingwinkel voor positiekleding gaan.”

“Ik heb liever dat je weggaat”

“Het jurkje zou me prima passen,” legt Deborah uit. Ze gelooft niet wat ze hoort en reageert verbaast: “Ik krijg het gevoel dat je me wegstuurt.” Waarop de winkelvrouw keihard zegt: “Dat klopt. Ik heb liever dat je weggaat.”

“Stuurt u mensen met grote maten ook weg?” Vraagt Deborah aan de allesbehalve gastvrije vrouw. “Stond ze me vervolgens verbouwereerd aan te kijken.” Deborah is er klaar mee en vertrekt uit de winkel. In haar spoor volgt een andere klant: “Ik kom hier nooit weer.”

“Het is een hetze”

Deborah kan het een paar uur na het incident nog steeds niet begrijpen. “Het is te bizar voor woorden. Als hoogzwangere vrouw de winkel worden uitgestuurd omdat je zwanger bent. Dat is net zo erg als ergens niet binnenkomen omdat je van Marokkaanse afkomst bent.”

Tegenover Suksawat wil boetiek ‘Pierrot’ niet reageren. Tegenover Omrop Fryslân laat ze, via een woordvoerder, weten dat er een hetze tegen haar gaande is. “Als je een te klein kledingstuk in je handen hebt, dan vraag je gewoon om een probleem. Ik heb gewoon geen grote maten.”

Van boycot naar de ‘Zwangere Vrouwen-Invasie’

Een kleine zoektocht op internet levert meer klachten op over de kledingwinkel. Zes jaar geleden heeft iemand een recensie op Google achtergelaten, die aansluit bij de ervaring van Deborah. “Bij het binnenkomen kwam de eigenaresse direct op me af: ‘We verkopen geen grotere maten dan 42 hoor’.” Terwijl de klant in kwestie precies maat 42 heeft. Wat volgt is een aangename ontmoeting, hier te lezen.

Op Twitter wordt inmiddels opgeroepen tot een boycot van de winkel. Daar kan Deborah zich wel in vinden, maar volgens haar heeft Friso Douwstra een beter idee: “Laten we met alle zwangere vrouwen uit Leeuwarden een ‘walk-in’ doen.” Daar kan Suksawat zich volledig in vinden en wij helpen Deborah en Friso graag met het verzamelen van zwangere vrouwen uit 058.

Oproep: zwangere vrouwen uit 058 gezocht

Daarom een oproep: ben je zwanger, nog maar net, of op springen? Stuur ons een mail, en dan gaan we eerdaags met zijn allen winkelen bij boetiek ‘Pierrot’. Wij zorgen ervoor dat we alles even plannen en een geschikte datum kiezen.

Het lijkt ons fantastisch om de onvriendelijkheid van de eigenaresse om te zetten naar een winkel die zwanger is van liefde. Omdat liefde het enige tegengif is, gaan we zonder provoceren, schelden en slechte intenties naar binnen. Dus niet met ijsco’s kliederen over de kleding, maar knuffelen! Op naar de ‘Zwangere Vrouwen-Invasie’!

Geschreven door Willem Groeneveld.

Boetiek ‘Pierrot’ op Twitter


Ga het gesprek aan ( comments)