Studentikoos cultuur snuiven bij de eerste editie van Stukafest

Heugelijk nieuws mensen. Stukafest, wat een afkorting is voor studentenkamer festival, beleeft deze vrijdag zijn debuut in Leeuwarden. Stukafest wordt al een aantal jaren in studentensteden door heel Nederland georganiseerd, en vrijdag is ons stadje aan de beurt.

Het studentikoze feestje heeft al behoorlijke geschiedenis. In 2001 vond de allereerste editie van Stukafest plaats in Nijmegen. In dat jaar bestond Stukafest uit een festival met tien kamers en het afsluitende feest vond plaats in een gang van een studentenflat.

Die eerste editie was een groot succes en het concept groeide uit tot een populaire avond. Per stad zijn er vaak zo’n twintig kamers waar een cultureel feestje plaatsvond en de kaartjes zijn zomaar foetsie.

Hoe het in Leeuwarden zit

Dit is KNARS. Die komen de Koperen Tuin afbreken.

In Leeuwarden begint Stukafest bescheiden en zijn er vrijdag acht studentenkamers waaruit je kan kiezen. De kamers worden tot een soort van mini-theaters omgebouwd waarin allerlei kunstvormen worden geprogrammeerd. Denk aan theater, cabaret, muziek, beeldende kunst of film.

Het is een avondje cultuur snuiven in een informele en intieme setting. Je hoort onder andere muziek van The Vices en CYNN en er zijn filmvertoningen van Team Tonger. Zelf zijn we ook wel nieuwsgierig naar een heuse goochelshow van Magic Tom&Yuri, die zichzelf omschrijven als het coolste anarchistische goochelduo van dit moment.

Local woordkunstenaars Harmen Schilt en Kuo We Ho gaan doen waar ze het beste in zijn. Ze toveren woorden om tot zinnen met jouw input. Toffe shit he, en je kunt uit nog meer kamers kiezen. Eentje met artiesten van de Minerva Academie voor Popcultuur bijvoorbeeld, met Selma Rixt die liedjes voor jou speelt terwijl je illustraties van Sanne Bulthuis bewondert. 

Alle tijd van de wereld

De avond start om 20.30 en is opgedeeld in drie rondes. Dit betekent dat jij in totaal drie kamers kan hospiteren. Elke artiest heeft zijn eigen kamer en geeft drie keer een show/expositie/presentatie. Zelf je culturele route samenstellen dus.

Elk uur is een nieuwe ronde, en je hebt een half uur de tijd om bij je volgende bestemming te komen. Kan je lekker rustig aandoen en nog even nakletsen of nadenken over wat je net hebt gezien of gehoord. 

Party machen

Bij Stukafest, toch een feestje door en voor studenten, doen ze ook aan studentenprijzen. Een drankje in de kamer kost maar een eurootje, voor een kleine zestien euro mag je drie kamers bezoeken (je mag ook 1 kamer kiezen. Dat kost €5.79) en naar het eindfeest gaan. Want ja, dat is er ook. Hoort zo. Het nageniet feestje vindt plaats in de koperen tuin en de headliner van die avond is KNARS. Lekker hoorrrrr!

Geen student en toch zin? Maakt niet uit joh. De avond is in studentenkamers, maar het festival is voor iedereen toegankelijk. Inclusiviteit, he. Ook voor de internationale bezoeker is dit een leuk uitje, want een deel van de optredens is in het Engels. Vertel het ze maar even, want dit kunnen ze natuurlijk niet lezen.

Meer info en kaartjes vind je hier. Veul Plaisier!