Stilleggen bouw Blokhuispoort heeft heus niets met geld te maken

blokuispoort geld op

In de Blokhuispoort wordt voorlopig niks meer gebouwd, terwijl het nog helemaal niet af is. En ook heus niet omdat het geld op is. Of toch wel.

Oh mensen, en 2018 begon nog wel zo mooi. Een spetterende opening, betoverend waterlicht, uitverkochte theatershows, alles leek goed te gaan. Tot dus opeens de verbouwing van de Blokhuispoort stil kwam te liggen.

Er staan hier en daar nog wel wat steigers, alsof men na het weekend weer verder gaat met het project. Maar de bouwvakkers komen niet meer terug. Althans, voorlopig niet.

Nu zijn er twee artikelen verschenen over wat er aan de hand is. Zowel de Leeuwarder Courant als het Friesch Dagblad hebben er wat over te melden. Je hoeft niet eens heel nauwkeurig te lezen om te zien dat ze elkaar wat tegenspreken.

Wat de kranten zeggen over Blokhuispoort

Friesch Dagblad over Blokhuispoort

Qua Friesch Dagblad moet je het hier mee doen. Hun website is een verschrikking.

Zo beweert Boei, de eigenaar van de Blokhuispoort, in de Leeuwarder Courant dat er geen geldproblemen zijn. ‘We vragen niet om extra geld,’ wordt er letterlijk gequote van Arno Boon.

De rest van de verbouwing komt dan in 2019. Niet volgens planning, maar ook geen reden voor onrust. Die man werkt voor Boei, dus die zal het weten, niet?

Maar in het artikel van het Friesch Dagblad staat juist dat er wél extra geld nodig is. Dezelfde Boon wilde toen niet zeggen om hoeveel het ging, maar het gaat mogelijk om enkele miljoenen.

Wat is er nou waar

We zijn stapeldol op onze collega’s bij de Leeuwarder Courant, maar het artikel dat op de website staat, is toch wel wat kaal. Want als er alleen even hoeft te worden gebabbeld over geld dat er al is, waarom ga je dan pas in 2019 weer verder? En wil je echt die steigers laten staan tot volgend jaar? Vreemd.

Drie maanden extra hebben ze nodig, volgens hetzelfde artikel. Nou ja, de oude gevangenis ligt al twee jaar in stof en meuk, dan maken die drie maandjes in 2018 ook geen fluit meer uit.

Verder heeft het Friesch Dagblad gesproken met Henk Deinum. De wethouder zegt dat er in november niks aan het handje was, om in januari te horen dat er financiële problemen zijn. Dat is toch vrij duidelijke taal. D’r is gien geld meer!

Het probleem van Boei

blokhuispoort

Bij Boei roepen ze nu om het hardst dat het heus niet om het geld gaat. Dat is een heel stuk geloofwaardiger als de provincie niet al had gezegd dat Boei bij hun al heeft gebedeld voor wat extra centjes. Dat staat dan weer in het Friesch Dagblad.

‘Mooi niet,’ zei de provincie. ‘probeer het maar bij de gemeente.’ De gemeente heeft weinig zin om naast de negen miljoen nog wat euro’s neer te leggen. ‘Het is het probleem van Boei,’ vind Henk Deinum, ‘dus die hebben het maar te regelen.’

Het probleem van Leeuwarden

Daarmee is de kous natuurlijk niet af. Dit is ook helemaal niet het probleem van Boei alleen. De Blokhuispoort is het visitekaartje van LF2018 en dus is het een probleem van ons allemaal.

Als je een aluminiumhoedje opzet, kun je er zelfs kwade opzet in ontdekken. Want welke keuze hebben we eigenlijk, als Boei zegt dat er geld bij moet en dat ze anders niet doorbouwen?

Want we willen met z’n allen dat dit jaar óns jaar wordt. Dat Leeuwarden het grote voorbeeld wordt van hoe je een Culturele Hoofdstad bent. Dan moet je wel een visitekaartje hebben dat klaar is, ook al ga je dan wat over je budget heen.

Natuurlijk gaat het wat ver om te roepen dat het hier om een financiële gijzeling gaat, maar we zouden het voor de zekerheid toch graag even voorleggen bij Boei zelf. Dat lukt niet, want het is zaterdag.

En gezien hun tegenstrijdige verklaringen over de financiën in de LC en het Frisch Dagblad, denken we niet dat we veel aan hun antwoord hadden gehad.

Ga het gesprek aan ( comments)