Wie steelt toch onze Liwwader kunst?

verdwenen kunst

Leeuwarden wordt steeds mooier. Dat valt ook de minder door moraal in de weg gezeten medemens op. In de afgelopen weken werden al drie kunstwerken uit de publieke ruimte ontvreemd.

Begin oktober begint het gehannes. Tenminste, in Leeuwarden. In de rest van Friesland is het al langer raak. Iemand plukt het Oranjeboompje dat boven de zij-ingang van de Bonifatiuskerk staat. Maar waarom?

Niemand koopt natuurlijk ooit zo’n boompje voor thuis. Die unit is namelijk best lelijk als ‘ie niet veilig op een drie meter hoge poort bij een kerk staat. Vooral leuk als symbool, zeg maar.

Qua koper levert het misschien vijftig euro op. Als je daar zoveel moeite voor doet, is het toch ook triest met je gesteld. Men hoopt hier nog op een oudejaarsgrap. Dan zou het goed gelukt zijn, maar wel heel erg vroeg.

De Oermoeder gestolen

Een week later fietst een nog onbekende man bij het MCL langs en gapt ‘De Oermoeder’. Een olijk beeld van een dikke mevrouw, door de beeldhouwer Evert van Hemert.

Cadeautje, omdat hij er een tijdje had gelegen. Superaardig en ook nog eens een fraai gebaar. In een ziekenhuis ben je nooit vrijwillig. Kunst of andere mooie dingen kan dan echt wel helpen.

Voordeel bij het eeuwige nadeel, de best man staat samen met zijn zieke geest op video. Heeft de politie in beraad, komt hopelijk goed.

Zamenhof is ook pleite

zamenhof beeld leeuwarden

Dr. Zamenhof in betere tijden

Dat is niet het geval met de ontvreemding van een bronzen borstbeeld van meneer Zamenhof in nota bene het park dat ook naar hem is vernoemd. Dit ding is gestolen in dezelfde periode.

Zamenhof was een van de heldere geesten die het ‘Esperanto’ bedacht. Een internationale taal om elke aardbewoner met elkaar te verbinden. Dat is gewoon een fantastisch streven en alleen dat verdiend al een standbeeld.

Een golfbeweging van tien aangiftes

Volgens de politie komt dit soort dingen vaak voor in een golfbeweging. Die kunst staat jarenlang veilig en dan opeens wordt er van alles gestolen in een korte tijd.

Sinds maart werden er zo in Friesland niet minder dan tien aangiftes over gestolen kunstwerken gedaan. Veel meer dan normaal en heel veel valt er niet tegen te doen.

“Ja, dan zou je vierentwintig uur per dag bij alle publieke kunst moeten patrouilleren,” zegt de vriendelijke persvoorlichtster van de politie. “Maar als mensen iets opvallends hebben gezien, of wanneer iemand opeens een nieuw kunstwerk in de tuin heeft staan, horen we het graag.”

Kunst pikken is lullig

oranjeboompje gestolen

Zie je, dat boompje hoort óp die poort.

Het lullige is dat deze drie werken ook echt wel wat toevoegen aan de stad. Het oranjeboompje wijst aan waar de Oranjes jarenlang de kerk binnen kwamen, de oermoeder maakt het ziekenhuis mooier en Zamenhof wilde ook alleen maar de wereld fijner maken.

Die kunststukken horen verdorie in Leeuwarden en niet in de collectie van een of andere oud-ijzerboer. Maar niks wat ook maar een beetje los zit, lijkt veilig voor de grijpgrage handjes van de tot nog toe onbekende kunstdief.

Aangezien nog niemand weet wie de stukken steelt, of het een of meerdere daders zijn en waar het allemaal belandt, kunnen we ons gaan afvragen wat het volgende slachtoffer is.

Ga het gesprek aan ( comments)