Steekpartij op Stationsplein lijkt politiek gemotiveerd.

Gisteren werd Leeuwarden opgeschrikt door een steekpartij op het Stationsplein. Nu, een dag later, is er meer bekend over deze bizarre gebeurtenis, die alle schijn heeft van een politieke aanval.

Het slachtoffer is de 64-jarige Sadegh Zarza. Zijn broer, Taher Zarza, vertelt aan LC dat hij momenteel buiten levensgevaar is. “Maar hij is heel zwaar toegetakeld.’’ Sadegh werd geraakt in zijn hoofd, hals, buik en borst.

De politie meldde gisteren dat de verdachte een 38-jarige man uit Rotterdam is. Na aankomst van de politie is hij opgepakt nadat hij zich direct had overgegeven. “Wij denken dat er een politiek motief achter zit’’, zegt Sadegh’s broer Taher. “Ook omdat de dader niet is weggerend en Sadegh in het verleden dreigementen kreeg’’.

Sadegh is jaren geleden van Iran naar Nederland gevlucht

Sadegh Zarza vluchtte in de jaren tachtig via Turkije naar Leeuwarden. In ons land is hij onder andere betrokken bij de Nederlandse tak van de Koerdische Democratische Partij Iran.

Als Iraanse Koerd vocht hij tien jaar lang tegen het regime van ayatollah Khomeini. Als commandant van het Iraans-Koerdische leger kreeg hij een scherf van een mortiergranaat in zijn schedel waardoor hij moeilijk loopt.

“Sadegh stond eerder op een dodenlijst van de geheime dienst in Iran’’, zegt zijn broer. “Met iets van 72 mensen. Jaren geleden is er door de BVD een aanslag op mijn broer verijdeld.’’ De aanslag van gisteren zou “een statement’’ van de Iraanse regering zijn geweest. “Van: ook in het buitenland is de oppositie niet veilig.’’

Steekpartij was voorbereidde actie die in scène is gezet

Volgens Taher hadden de verdachte en het slachtoffer gisteren met elkaar afgesproken. “Een oud-klasgenoot uit Iran van mijn broer belde onlangs’’, zegt de broer van Sadegh. “Hij zei: mijn zoon komt in Rotterdam studeren. Hij vroeg of mijn broer hem een beetje kon helpen.’’

De man, die volgens de broer van Sadegh een paar maanden in Nederland is, zou vanavond bij hem eten. “Maar het is allemaal in scène gezet.’’

Filmpjes van aanslag gaan rond op internet

De politie is nog altijd op zoek naar getuigen van het incident. Daarnaast gaan er filmpjes rond op social media van de steekpartij. De politie vraagt om deze niet verder te delen.

Zoals eerder vermeld, is deze gedetailleerde informatie afkomstig uit de Leeuwarder Courant. Voor een meer gedetailleerd verslag, verwijzen we je graag door naar het artikel van hen.