Steeds meer lachgas in Leeuwarder horeca, maar is dat erg?

Een beetje nachtdier had het al in de gaten. In steeds meer horeca kun je een ballonetje lachgas halen. Is dat erg? Volgens VVD Leeuwarden wel en ook de burgemeester weet niet wat ‘ie moet.

Lachgas is gewoon hartstikke legaal. Dus als een kroegbaas besluit om zo’n tank achter de bar te zetten en daarmee ballonnetjes vult, mag hij ze gewoon verkopen. In de stad schijnen er nu zo’n tien tot vijftien te zijn die dat doen.

Een ballonneke kost je €2,50 en bezorgt je een korte high van een seconde of tien. Meer is het niet en dat maakt het eigenlijk hartstikke leuk. Doe je er een beetje normaal mee, loop je er geen celletje schade aan je hersenen van op. Tenzij je het rechtstreek uit de fles naar binnen zuigt. Dan bevriezen je longen en ben je dood.

VVD wil ballonen vol bewijs

Ballon vullen met lachgas

Zo vul je een ballon.

Behalve bevriezende longen, kan er niet veel gebeuren. Zeggen al verschillende onderzoeken. Nou, die hele wetenschap, dat weten ze bij VVD Leeuwarden nog zo net niet. Want jawel, de liberalen zijn bezorgd over de mogelijke gezondheidsrisico’s.

Die zijn er dus niet. Rondje Googlen, dan had je dat kunnen weten. En of er gevallen zijn van schadelijke gevolgen, willen ze ook weten. Nou ja, dat is er wel. Een chick inhaleerde 360 patronen en raakte toen invalide.

Goed, als je in een week 360 glazen cola drinkt, gaat het ook mis. Verder nada, qua incidenten met lachgas. Maar dat is niet afdoende voor de paniekerende VVD, want als er geen gevallen bekend zijn, moet er onderzoek komen. DAT IS ER AL GEWEEST, VVD. Tranquilo, man.

Burgemeester vraagt verantwoordelijkheid

Crone en lachgas

Ferd na drie ballonnetjes

Goed, de politieke club is niet de enige met zorgen. Want hoewel de beste man er uitziet alsof hij zelf een slagroomspuit in z’n bureau heeft, maakt ook burgemeester Crone zich druk.

Maar hij is juridisch onthand. Oftewel, hij heeft geen poot om op te staan. Dus gooit hij het op de verantwoordelijkheid van de horecazaken zelf. En eerlijk gezegd, heeft hij daar wel een punt.

Want aangezien het legaal is, mag je lachgas aan alles en iedereen verkopen. Zelfs aan minderjarigen. En zo kon het dat tijdens het Leip! Festival in september, waar er een heel plein vol stond met jeugd, ook ballonnetjes werden verkocht.

Jongens en meisjes die nog geen eens scooter mogen rijden, liepen daar wel vrolijk aan lachgas te lurken. Dat is wel een beetje niet oké. Want what’s next, clowns op kinderfeestjes die hun ballondieren met lachgas vullen?

Dus is het wel degelijk belangrijk dat de plaatselijke horeca zijn klanten een beetje tegen zichzelf beschermt. Want anders weet de politiek er vast wel iets op te vinden dat je favo partydrug zometeen verboden wordt.

Zaken in Leeuwarden met lachgas

Lachgas, seun

Jeej, ballonnen!

Nu even een stapje terug. Want we hebben het nu wel over die ballonnetjes en dat dat net zo gevaarlijk is als een aspirientje, maar we nemen zomaar klakkeloos aan dat Leeuwarden ook echt tien tot vijftien ballonnenvullers heeft.

Welke zijn dat dan? Hemingway, Club 21 natuurlijk. Red en Shooters vast ook wel. N8W8 misschien. Maar verder? Daar komt jouw expertise kijken. Beste nachtbrakers die onze stad rijk is, waar haal jij het liefste je ballonnetje?

Ga het gesprek aan ( comments)