Nieuwbakken stadskunstenaar Jamila Faber over kunst, Leeuwarden en haar plannen

Jamila dicht over Explore The North

Leeuwarden heeft sinds gister een officiële stadskunstenaar. Jamila Faber vertegenwoordigt de komende twee jaar kunstzinnig Leeuwarden. Een wichtige taak, zeker met CH2018 in het vooruitzicht. 

Alle reden dus om een kop koffie met Jamila (27) te drinken. In, waar anders, Neushoorn. Waar Jamila in het dagelijkse leven verantwoordelijk is voor de communicatie en pr. Om half twaalf hebben we afgesproken. Maar de verse stadskunstenaar appt dat ze wat later komt. Ze is erg druk en vliegt vandaag van interview naar interview. Van LC naar Suksawat naar LEO.

Overal felicitaties

Iets na de afgesproken tijd komt ze binnen. Een beetje gehaast. Maar zichtbaar gelukkig met de verkiezing. Dat wordt vooral duidelijk als ze bij binnenkomst wordt aangesproken door een groepje studenten. “Hey, gefeliciteerd. Dik hoor. En nu die enorme bak met subsidie leegzuigen.” Jamila neemt de felicitaties met een enorme glimlach in ontvangst en mompelt iets over tegenvallende subsidies.

“Het is niet zo dat ik er geld mee verdien. Er is een werkbudget van 5.000 euro per jaar beschikbaar gesteld door de gemeente. Daar moet ik alles van doen. Materiaal, koffie, maar ook bijvoorbeeld mensen betalen. Want ik wil in veel projecten samenwerken met anderen, en die wil ik niet gratis voor het karretje spannen, die wil ik gewoon betalen.”

Stadskunstenaar?

Dat is mooi, maar er worden wel wat vragen overgeslagen voordat we over nuttige besteding van de gelden beginnen. Zoals: wat is een stadskunstenaar eigenlijk? Daar moet Jamila even over nadenken. Er valt zelfs een stilte die slechts gevuld wordt met de voorzichtige pretoogjes van de stadskunstenaar. Maar dan komt het hoge woord eruit.

“Eigenlijk weet ik dat niet precies. Ik weet wel hoe ik de rol wil invullen. Volgens mij is de stadskunstenaar de creatieve vertegenwoordiger van de stad. Dat heeft, denk ik, iedereen nodig. Ik wil niet als een journalist mijn licht schijnen op projecten die al in de schijnwerpers staan. Maar juist dingen die niet zo in het oog springen een podium bieden.”

Verbinder

Ofwel Jamila wil stenen omdraaien. In hoekjes kijken. Kleine onderwerpen, die van grotere universele waarde zijn, van heel dichtbij bekijken. Of zoals ze zelf heel treffend zegt: “Ik houd mijn ogen en oren open. Ik ga opletten op alles wat er gebeurd en dan vooral op wat gebeurd als je even niet oplet. Ik ga me bezighouden met de kunstige details die de stad kleur en smaak geven.”

Dat wil Jamila doen door vooral de samenwerking op te zoeken. Elk jaar moet ze sowieso vier projecten afleveren en die wil ze op zeker niet alleen doen. “Er is de afgelopen jaren veel van de grond gekomen in Leeuwarden. Zo is er een levendige underground scene. Daar borrelt heel veel kunstzinnigheid. Ik kan daar een rol in hebben, de schakel tussen underground en bovengronds.”

Leeuwarden bruist steeds meer

Daarnaast is Jamila vol lof over de programmering van Asteriks, over de verschillende festivals in Leeuwarden. Over het Fries Museum: “Dat is echt een enorm museum waar we erg trots op mogen zijn. Zoals nu met Alma Tadema. Daar komen heel veel bezoekers op af en zet Leeuwarden als kunsstad op de kaart. En kijk eens naar Neushoorn wat daar allemaal gebeurd!”

Jamila heeft twee jaar de tijd om de functie van stadskunstenaar in te vullen en tot wasdom te laten komen. Dat is dus inclusief CH18. Behalve de samenwerking opzoeken en juist de kleine kunstzinnigheden belichten, heeft Jamila nog niet een heel concreet idee hoe ze de komende periode invult.

Wat is kunst?

Er is dan ook geen keiharde beschrijving van het ambt stadskunstenaar. Hoe inhoudelijk de functie is, hangt volgens Jamila vooral af van de wijze waarop je het invult. “Ik ben best inhoudelijk. Ik houd wel van een geintje, maar ik wil in deze functie niet zomaar iets doen omdat het grappig is. Die eieren kan ik wel kwijt in ‘O, Kutjes’ (band van Jamila).”

Tot slot brandt er nog een prangende vraag op de lippen: wat is kunst? Is er een meetlat voor? Volgens Jamila is kunst een erg breed begrip. Zelf heeft ze enkele kaders uitgestippeld waar kunst aan moet voldoen. “Kunst is het uitwerken van een vruchtbaar idee om een punt te maken, om een vraag te stellen of om op te roepen. Het gaat om reflectie, een spiegel voorhouden en om evaluatie.”

Make Leeuwarden great again

Maar niet elk idee dat uitgewerkt wordt, is kunst. Zo was hopjes ooit een idee. Nu is er een hopjesfabriek waar heel veel hopjes worden gemaakt. Maar dat maakt van hopjes nog geen kunst. “Het ligt aan de intentie. Is het puur voor vermaak of omdat het lekker is, of worden mensen geprikkeld, uit hun comfortzone getrokken?”

Over twee jaar is 058 weer groot op kunstgebied, als het aan haar ligt. Dat is in ieder geval wat ze belooft in haar campagneslogan: “Make Leeuwarden great again.” Beetje makkelijk gejat van een of ander sujet uit Amerika, maar wel met een doel. “Ik wil Leeuwarden een stukje groter en beroemder maken. Dan gaan deuren makkelijker open, komen meer mensen naar je toe, waardoor er nog meer mogelijk is.”

Uitgelichte foto is van Ruben van Vliet

Ga het gesprek aan ( comments)