Soep smikkelen voor Afrika op Welcome to the Village

Heerlijke verse soep verorberen kan tijdens Welcome to the Village. De opbrengst van de soep gaat naar een organisatie die zich in Afrika inzet voor groentetuinen. 

Vorig jaar een festivalsalade, dit jaar verbouwt Welcome to The Village onder meer uien voor een originele Friese uiensoep van eigen festivalmoestuin. De zogeheten ‘sipelsop’ wordt verkocht op het festival, de winst gaat naar oneMen-pionier Sizani.

Groentetuin in strijd tegen honger

In Zuid-Afrika helpt de organisatie vrouwen op het platteland en gebruikt het geld om een groentetuin aan te leggen. Zonder die tuin is er weinig voedsel voor de lokale bevolking, de opbrengst wordt geïnvesteerd in een terreinwagen wegens het moeilijk begaanbare gebied.

Het driedaagse popfestival Welcome to The Village verkoopt dit jaar soep van 18 tot en met 20 juli in natuurgebied de Groene Ster, vlak buiten Leeuwarden.

Welcome to the Village

Leeuwarden en Afrika

“In Leeuwarden wordt actie gevoerd om Sizani haar inzet voor haar directe omgeving mogelijk te maken,” zegt oneMen-medewerker Lian Koenraadt. “Dat maakt de festivalmoestuin van Welcome to The Village een mooie en logische link met het werk van pionier Sizani.”

oneMen is actief in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ze zetten zich in voor pioniers: mensen die zich lokaal inzetten voor hun omgeving. Het goede doel is actief op veel terreinen, zoals vrouwenrechten, gezondheidszorg en de strijd tegen vrouwenhandel. oneMen-pioniers maken een verschil, in kleinschalige projecten met grote impact.

Zo ook Sizani. In Zuid-Afrika geeft zij vrouwen een eigen stuk land en leert ze om dit te bewerken. Daarnaast voert ze een lobby bij de regering voor betere rechten voor vrouwen.

One Woman One Garden

Er is zo weinig voedsel beschikbaar dat sommige vrouwen soms zelfs klei eten. Sizani startte het project ‘One Woman One Garden’, en om het bereik daarvan te vergroten heeft ze een terreinwagen nodig.

De link tussen de festivalmoestuin en het werk van Sizani is duidelijk. Door uiensoep, volgens origineel Fries recept, te verkopen wordt er geld opgehaald waarmee de aanschaf van een terreinwagen (mede) wordt gefinancierd.

Vrijwilligers van Welcome to The Village en oneMen werken samen in de moestuin en op het festival om de Fryske sipelsop (Friese uiensoep), aardappel/preisoep en een groentesoep met capucijners en snijbiet.

Afrika

Welcome to the Village

Het popfestival Welcome to The Village vindt dit jaar voor de tweede maal plaats in natuurgebied de Groene Ster, vlak buiten Leeuwarden. Van 18 tot en met 20 juli treden er zo’n 85 bands en dj’s op. Voor dit jaar zijn onder (veel) meer al bevestigd: Band of Skulls, Balthazar en De Staat.

Het debuut werd door lezers van CuttingEdge.nl gekozen tot beste muziekfestival van 2013. Het festival was met vierduizend bezoekers uitverkocht. Tickets voor Welcome to The Village zijn te koop via de welcometothevillage.nl. Weekendtickets kosten €65,-, campingtickets gaan weg voor €15,-. Dagkaarten zijn vanaf €35,- te koop.

Ga het gesprek aan ( comments)