Slapen in een bijenhotel?

bijenhotel

Huppa, wordt er zomaar een supervet nieuw concept uitgewerkt in Leeuwarden. Het staat nog in de kinderschoenen, maar het eerste type is inmiddels gemaakt. Studenten van de NHL werken aan een echt hotel in de vorm van een honingraat. En op Welcome to the Village kun je hem bewonderen!

“Het idee is ontstaan vanuit studenten van de NHL”, vertelt Joke Lunsing, die dit allemaal in goede banen leidt. “Vanuit verschillende opleidingen zijn ze hier aan de slag gegaan met een project met als achterliggende gedachte het creëren van bewustzijn rondom bijensterfte.”

Uhm.. Bijensterfte?

“Jazeker, bijensterfte. De bijen zijn namelijk aan het uitsterven. En dat is best wel een probleem. Want die bestuiven al onze planten, en daarmee zorgen ze voor kwalitatief goed voedsel voor ons. Ja, het klinkt een beetje geitenwollensokken-achtig misschien, maar die bijen zijn dus best belangrijk.”

Onder de naam Silence of the Bees proberen Joke en een hele groep anderen hier aandacht voor te vragen. “Maar niet door te zwaaien met ons vingertje, jakkes. En ook niet door mensen allemaal dingen te vertellen over de bloemetjes en de bijtjes. Maar juist door op een speelse, creatieve manier bijen weer hip te maken. ” Zoals met een bijenhotel dus, waar studenten Mark Kuiken, Erik van Houte en Erwin Wilmink aan werken.

bijenhotelDe eerste kamer in het bijenhotel

Ja, die is inmiddels af, en gaat op De Kruidhof in Buitenpost staan. En daarmee is de eerste kamer officieel verkocht, en klaar voor gebruik. Maar er kunnen nog veel meer dingen aan verbeterd worden, of toegevoegd worden. En daarom nemen ze een kamer mee naar Welcome to the Village.

“Hij komt in Dorp te staan, het innovatielab van Welcome to the Village”, vertelt Joke. “Daar kun je, samen met andere creatievelingen, brainstormen over alle dingen die het nu nog mist, of wat er eventueel anders kan. Zodat we een heel mooi concept kunnen neerzetten, en je het misschien straks wel op veel meer plekken of festivals kan zien.”

Te nieuwsgierig?

Sta je te buzzen van nieuwsgierigheid om hierin te slapen, en kun je niet meer wachten tot Welcome to the Village? Stiekem kun je hem ook al wat eerder bewonderen. Op 25 mei wordt in Neushoorn al een klein voorproefje vertoont. Meer info daarover vind je hier.

door Annemarie Lindeboom

Ga het gesprek aan ( comments)