Sinds wanneer moeten wij Polio stoppen?

End polio now leeuwarden

Opvallend ding op de rotonde vlakbij de Jumbo. In grote gele bewoording staat er ‘END POLIO NOW’, tussen een lading tulpen. Hoezo dat dan?

Voor zover wij weten is polio niet echt een probleem meer, hier in de stad. Het MCL ligt dan wel vol met patiënten, maar we durven te wedden dat geen enkele die middeleeuwse aandoening heeft.

Dus waarom staat dat bord daar? Er staat verder ook geen naam bij, of een website, of wat dan ook. Reden voor een moeilijk en diepgravend onderzoek.

Precies 0.72 seconden later zijn we er uit. ‘End polio now’ is een project van Rotary Leeuwarden. Ja, je weet hoe Google werkt, of je weet het niet.

Mooie naam is dat, rotary. die ‘r’ spreek je dan het liefst een beetje rollend uit. Rrrrrotary. Weten we nog steeds niet hoezo die polio gestopt moet worden, dus we bellen even met een van de leden, Pieter Hulshoff.

Hij legt uit dat het te maken heeft met een project van Rotary International. Die zijn al jaren bezig om polio uit te roeien.

Een bord in plaats van tulpen

Rotary leeuwarden End polio now

 

“Om dit te doen kun je bloembollen kopen,” zegt hij, “dus dat hebben we in grote getale gedaan.” Vervolgens moesten die dingen ook ergens worden geplant en de rotary wilde dat op een rotonde doen.

“Het liefste hadden we een rotonde die schuin opliep.” vertelt Hulshoff over het plan van de Leeuwarder club. “De tulpen planten in de vorm van ons logo en als je er dan langs zou rijden, zou het wel duidelijk zijn.”

Dat liep even anders, want de gemeente had dat liever niet. Het mocht wel op een ‘platte’ rotonde, zoals die bij het Fries Gymnasium. Heel iets anders dan de bedoeling was.

“En door de tulpen heen werden ook nog andere wilde bloemen geplant door de gemeente. Dus toen zag je er helemaal niks meer van.”

Je moet er toch wat van zien te maken, moeten ze bij de rotary hebben gedacht, dus bouwden ze tussen alle verschillende bloemen ook maar dat grote gele bord.

Nou, weer een mysterie de wereld uit. Suksawat at your service. Polio, trouwens, hoeft niet echt meer een issue te zijn, maar is dat nog wel.

End Polio toch maar wel Now

“Vooral in de derde wereld komt het nog voor,” vertelt Hulshoff. Ook helpt het natuurlijk niet mee wanneer mensen hun kinderen niet inenten.

“In Nederland heb je dat bijvoorbeeld in Staphorst, vanwege geloofsovertuiging,” zegt hij daarover. “Maar ook in Leeuwarden was er onlangs een geval van mazelen, terwijl je dat met een simpele vaccinatie kunt voorkomen.”

Volgens Hulshoff moeten mensen zelf weten of ze hun kind moeten laten inenten. Anderen vinden van niet. Dit stripje heeft ook een standpunt wat wel logisch klinkt.

Maar zo vindt iedereen wel wat.

Ga het gesprek aan ( comments)