SELF. Collective x Tandem Fryslân x Rijeka

Onlangs waren er een hele hoop Leeuwarders zomaar in Rijeka, Kroatië, voor het project Tandem. SELF. Collective hoort daar ook bij en legt even uit hoe en wat ze daar moesten.

Door Celine Wierda, van SELF. Collective

Tandem is een programma dat internationale samenwerkingen stimuleert en ondersteunt. Via-via kwamen we in aanraking met dit programma en besloten ons aan te melden.

Deze aanmelding was meteen de eerste selectieronde en die hebben we destijds gehaald. Mooi natuurlijk,  een goed begin is het halve werk. Toen zijn we als organisatie uitgenodigd om naar Terschelling te komen.

De weg naar Kroatië

rijeka tandem self

Op Terschelling hebben we kennis gemaakt met zo’n twintig verschillende organisaties uit binnen- en buitenland, die net als wij de eerste ronde hadden overleefd.

De week op Terschelling stond in het teken van veel gesprekken voeren met verschillende organisaties, om er zo achter te komen welke organisaties bij elkaar passen en wat je elkaar kunt bieden.

Vrij vroeg in het proces vonden we onze partner, met wie we nu onze eigen tandem vormen. Met het Ierse ArtLink moesten we ter plekke een projectplan indienen, wat meteen de tweede selectieronde was.

De jury besloot naar aanleiding van het projectplan of je officieel deel mocht nemen aan Tandem. Dat pakte positief voor ons uit en we waren – en zijn – ontzettend blij dat wij onderdeel mogen zijn van Tandem Fryslân.

De volgende halte lag een paar weken geleden in Kroatië, waar Céline in Rijeka het projectplan verder uit werkte met ArtLink. Rijeka is namelijk in 2020 de culturele hoofdstad, vandaar.

Community art

SELF. en ArtLink hebben beide affiniteit met community art. We waren er dus vrij snel uit dat we hier wat mee wilden doen.

Beide hebben we onze eigen community art-methodes en tijdens het project gaan nieuwe methodes ontwikkelen die beide organisaties kunnen gebruiken tijdens komende community art projecten. ‘Creative Understanding in New Territories’, noemen we dat.

Wat we leren en maken, verwerken we in een workshop. In Kroatië hebben we besloten dat we deze workshop willen geven aan een onbekende groep in Berlijn.

Zo bevinden beide organisaties zich hetzelfde onbekende terrein. Dit vinden we belangrijk, omdat we zo goed kunnen testen of deze nieuwe methodes werken.

Tijdens ons verblijf in Berlijn worden we nauw gevolgd door een filmmaker die ons proces gaat vastleggen. Deze documentatie kunnen jullie natuurlijk komen bekijken tijdens een expositie.

In de vlog hierboven, neemt Céline jullie mee tijdens haar vijfdaagse reis in Kroatië, waar ze Rijeka en Praputnjak bezoekt. We wensen jullie veel kijkplezier!