Rough Guides tipt Leeuwarden als de stad in Nederland om te bezoeken (na Amsterdam)

Leeuwarden scoort goed op internationale lijsten. Komt mede door Culturele Hoofdstad, zo heeft de bakker van Crone inmiddels een buitenlandse toerist in de winkel gehad en nu wordt 058 door Rough Guides getipt als de stad om te bezoeken in Nederland na Amsterdam.

Leeuwarden scoort op het lijstje zelfs beter dan Utrecht en Groningen. Rough Guides geeft ook een uitleg waarom Leeuwarden bezocht moet worden. Die tekst is in het Engels, maar met alle liefde door ons vertaald:

Rough Guides over Leeuwarden

“Friesland’s hoofdstad wordt de Europese Culturele Hoofdstad in 2018. De kleurrijke straatkunst en fascinerende musea maken duidelijk waarom. Het Fries Museum domineert het Wilhelminaplein, het bruisende openbare plein midden in de stad dat elke vrijdag de markt verwelkomt. Het museum herbergt een enorme collectie kunst, vertelt de geschiedenis van de provincie en heeft een sectie gewijd aan het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leeuwarden was ook de geboortestad van danseres Margaretha Zelle. Ze is bekend geworden als Mata Hari en als spion in 1917 geëxecuteerd. Een bronzen beeld van de dansende Mata Hari pronkt in het centrum van Leeuwarden. Als je een mooi uitzicht wilt over de daken van Leeuwarden moet je de Oldehove beklimmen. De constructie en bouw van de scheve toren werd in 1533 gestaakt.”

Meer schrijft Rough Guides niet over Leeuwarden. Na deze anekdotes komen de andere steden aan de beurt. Maar toch mooi dat de internationaal populaire reisgids ús Stadsje promoot en met stip op één zet als de spot om te bezoeken als je klaar bent met Amsterdam.

Ga het gesprek aan ( comments)