Rotsvast Leeuwarden verneukt huurders voor dik 300 euro

Rotsvast

Als je reageert op een kamer op de website van Rotsvast Leeuwarden en het komt tot een huurovereenkomst, dan word je onder de noemer ‘administratiekosten’ voor 356,95 euro verneukt. Want Rotsvast mag van de wet deze kosten niet bij de huurder neerleggen.

In 2015 doet de Hoge Raad uitspraak over bemiddelingskosten. Komt er op neer dat zodra een makelaar woningen of kamers aanbiedt op de website, ze aan het werk zijn voor de verhuurder. De kosten van alle werkzaamheden die ze verrichten voor de verhuur, van hospiteren, contract opmaken, sleutel regelen, foto’s maken en meer van dat, zijn dan per definitie voor de verhuurder.

Wetgeving

Dat is zo omdat je als makelaar geen twee partijen kunt dienen die van nature met elkaar in conflict zijn, en dat zijn verhuurder en huurder per definitie. Daarom is de wetgeving erg duidelijk: als de makelaar werkt voor de verhuurder dan mag er geen enkele factuur naar de huurder, tenzij de huurder een expliciete zoekopdracht neerlegt bij de makelaar. Maar die vlieger gaat voor Rotsvast vaak niet op.

Rotsvast Leeuwarden biedt woonruimtes aan waar huurders rechtstreeks op kunnen reageren. Als we de makelaar bellen voor uitleg, komen ze met een lulverhaal op de proppen. “Wij brengen alleen bemiddelingskosten in rekening als de woningzoekende een zoekopdracht bij ons neerlegt. Als er rechtstreeks wordt gereageerd op een woning via de website dan brengen wij geen extra kosten in rekening.”

Rotsvast: “Blablablabla”

Dat is een hele dikke bult stierenpoep van Rotsvast. We hebben documenten in handen waaruit blijkt dat huurders, die rechtstreeks op een woning reageren, een rekening krijgen gepresenteerd van dik 300 euro voor administratiekosten. Als we Rotsvast daar vervolgens mee confronteren, kruipen ze in allerlei bochten om zich eronderuit te lullen. Een kleine bloemlezing van de smoesjes van de makelaar:

“Dat zijn redelijke kosten voor werkzaamheden die we verrichten voor de huurder.” En: “Je begrijp ons verkeerd.” En: “Wij hebben een andere mening.” En: “Wie loopt er te klagen bij jullie? WIE?” Of: “Maar het zijn geen bemiddelingskosten, het zijn administratiekosten.” Allemaal onzin. De wet is namelijk helder: “Bemiddelt een makelaar, bureau of een andere tussenpersoon voor een verhuurder? Dan mag hij geen kosten voor bemiddeling rekenen bij de huurder. ”

Smoesjes

En: “Bemiddelingskosten zijn kosten die een iemand rekent om een verhuurder en huurder bij elkaar te brengen. Ook het ondertekenen van het huurcontract en de overdracht van de sleutels horen daarbij. Andere namen voor bemiddelingskosten zijn: administratiekosten, advieskosten, commissiekosten, contractkosten, eenmalige kosten huurder, makelaarskosten, marketingkosten of verhuurkosten.”

We hebben onze huisjurist hier naar laten kijken, NVM, het Juridisch Loket, de Woonbond en een advocaat gespecialiseerd in huurrecht. Zij onderstrepen allen onze lezing: Rotsvast overtreedt willens en wetens de wet en bedondert daar Leeuwarder studenten mee. Als we ze het bedrijf daar nog een keer mee confronteren aan de hand van de documentatie die wij hebben, worden ze narrig en flikkeren ze uiteindelijk de hoorn erop.

Ken je rechten

De gast aan de telefoon lult om de hete brij heen en komt met allerlei zaken op de proppen die er niks mee te maken hebben, maar antwoord geven op concrete vragen doet hij niet. Dat verbaast ons dan weer niet. We doen al jaren (ook met Sikkom) onderzoek naar malafide verhuurders en het is een behoorlijk verrotte wereld, ook in Leeuwarden. Sterker: het lijkt met de toenemende kamernood alleen maar erger te worden.

Makelaars als Rotsvast weten heel goed dat hun bedrijfsvoering niet deugt, maar ze gaan ermee door omdat vele collega’s ook zo werken. En vooral omdat ze niet worden tegengehouden. Dat komt omdat het geen prioriteit is van politiek, overheden of politie. En tenslotte kennen weinig huurders hun rechten waardoor ze niet doorhebben dat ze worden verneukt en voorgelogen voor honderden euro’s.

Ons advies

Komt ook nog eens bij dat de woningmarkt behoorlijk overspannen is en dat mensen gewoon graag een kamer willen hebben en daarom snel geneigd zijn wat extra te betalen. En voor 300 euro stapt bijna niemand naar de rechter. Resultaat is dat ondernemers als Rotsvast gewoon door kunnen gaan met de boel bedonderen en misleiden. Niemand grijpt in. De markt is verziekt en daar maken deze malafide ondernemers gretig gebruik van.

Daarom ons advies voor iedereen die een kamer of huisje zoekt in Leeuwarden: trap niet in de administratiekosten van Rotsvast. Ze verneuken je. Heb je na 2015 wel administratiekosten aan ze betaald, dan kun je die terugvorderen via deze aangetekende brief.

Ga het gesprek aan ( comments)