Bar weinig rolstoelen op rolstoelpodium Bevrijdingsfestival


Schitterend weer, een waanzinnig Waldrockpodium en Ronnie Flex als heerlijke afsluiter op de Oldehove. Het Bevrijdingsfestival was te gek. Behalve als je niet zo valide bent. Dan was je rolstoelpodium bezet door mensen die niks mankeert.

De socials staan vandaag vol met de mooiste plaatjes van 5 mei in Leeuwarden. Terecht wel, want Bevrijdingsfestival Fryslân was een heerlijke dag. Maar niet écht voor iedereen, bewijst een foto van Jacob Haagsma op Facebook.

Tijdens het afsluitende optreden van Ronnie Flex bij de Oldehove, stond de journalist van de Leeuwarder Courant naast het podium voor minder validen. Daar viel hem op dat de rolstoelers geen fuck van de Ronster meekregen, omdat ze niet op de verhoging pasten.

Die stond namelijk vol met mensen waarmee niks aan de hand is. Tuurlijk, aan het einde van een lange dag bier drinken staat men niet meer zo stabiel, maar gehandicapt kun je het ook weer niet noemen.

Waarom een rolstoelpodium

Volledig waardeloos is dat. Als je om wat voor reden dan ook in een rolstoel zit, is het een enorme opgave om jezelf door de krioelende mensenmassa van een festival te manoeuvreren. En omdat je zit tussen de staande mensen, zie je ook nog eens nooit wat.

Zo’n verhoogd podium is dan een uitkomst. Je kunt net als iedereen lekker genieten van een show of optreden, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat Jan en alleman over je heen valt.

Goed idee van de organisatie om deze voorziening dan bij het hoofdpodium te plaatsen. Beetje dom dat ze er geen controle hebben neergezet. Want dan wordt een rolstoelpodium blijkbaar een plek waar gezonde bezoekers gewoon een beter uitzicht hebben. Meer niet.

Vrijheid vier je samen

rolstoelers tijdens bevrijdingsdag

‘Zie jij nog wat?’

Maar misschien is het een beetje te makkelijk om de organisatie de schuld te geven. Want de organisatie staat niet op die verhoging. Daar staan de klootviolen die het geen fluit interesseert dat anderhalve meter onder zich iemand in een rolstoel tegen een rij ruggen aan zit te kijken.

Niemand die even naar beneden kijkt, niemand die even zo’n rolstoel omhoog trekt, niemand die er wat van zegt. Alleen maar zorgen dat je zelf een zo mooi mogelijk plekje hebt. Fuck de rest.

Dat de organisatie van het Bevrijdingsfestival dit stukje eenvoudige naastenliefde niet gewoon aan ons over kan laten, dáár gaat het mis.

Vrijheid vier je samen, is dan de leus van Bevrijdingsdag. Oh, ironie. Zullen we dit dan de rest van jaar een beetje beter doen?

Reactie van Bevrijdingsfestival

‘Eerder op de dag gebeurde het ook al, toen heeft een team beveiligers het rolstoelpodium leeg geveegd,’ vertelt Marilyn de Beurs, die de PR en Communicatie van het festival doet. ‘Het is dan heel vervelend dat het later gewoon weer gebeurd.’

Had er dan niet de hele dag een beveiliger rond moeten lopen? ‘Achteraf kun je dat zeker stellen, ja’, zegt Marilyn. ‘Dit is dan ook zeker iets dat we mee nemen naar volgend jaar.’

Ga het gesprek aan ( comments)