Psy-Fi in kleuren en geuren

Psy-fi

Foto: Jeroen Bakker

Wat doen al die vaag ogende types, met volop dreadlocks en kleurrijke outfits, eigenlijk in en om de stad? Nou, die zijn onderweg naar Psy-Fi. Zo’n 15.000 van die neo-hippies en ander vaag, minder vaag en uiterst concreet volk, uit niet minder dan 84 landen, gaan daar dagenlang uit hun dak.

De Groene Ster is omgetoverd in een wondere wereld van kleur, geur en muziek, allemaal met bedwelmende kwaliteiten. De ondertitel van het festival is, zegt mijn polsbandje, ‘psychedelic music and arts festival’, wat voor de muziek vooral neerkomt op Goa trance of psytrance. Zoek de verschillen in deze klankenwereld vol snelle, opwekkende beats en door elkaar heen klonterende en schurende melodieslingers. Maar wie zich eraan overgeeft kan niet meer stoppen met zinsbegoochelend dansen.

Psy-fi: prachtig ingericht

Zeker niet met de nodige, op de uitgebreide markt en op de rest van het terrein ruimhartig voorradig zijnde ‘medicijnen’, toelichting overbodig. Sommigen gaan hier voor puur hedonistisch genot, anderen zoeken naar het goddelijke in zichzelf (dat betekent ‘entheogeen’, een parapluterm voor dit soort doorgaans plantaardige drugs) en iedereen is er om een goede tijd te hebben. Modder (vooral de eerste festivaldag royaal aanwezig) of niet.

Het kasteel van strobalen dat de ‘alternative stage’ vormt, schiet zijn doel niet voorbij. Even buiten dat bouwsel is er vrijwel niets te horen, eenmaal binnen slaan de beats je tegemoet. Het festival heeft dan ook te maken met nauw omschreven geluidseisen, en men heeft beloofd om zich daaraan te houden ook. Niettemin waaiden er ’s nachts wel degelijk enige klanken over naar Ryptsjerk en omgeving, dus dat muisje zal nog wel een staartje krijgen.

Het uitgestrekte terrein is werkelijk prachtig ingericht, een zinsbegoochelende wereld die het psychedelische karakter van het festival mooi recht doet. En het gaat nog wel even door.

Door: Jacob Haagsma

Psy-fi - Jacob Haagsma

Foto: Jacob Haagsma

Ga het gesprek aan ( comments)