Opbouw Psy-Fi in volle gang – Strijd met Groene Ster Duurzaam gaat door

Foto: Wim Konijn

De Groene Ster is binnenkort alwéér decor van een festival. De hekkies staan er al. Kortom: de opbouw van Psy-Fi is in volle gang, maar zowel achter- als voor de schermen gaat de strijd met Groene Ster Duurzaam gewoon door.

Psy-Fi: het psychedelische festival waar duizenden mensen van meer dan 110 verschillende landen op afkomen. Van 16 tot en met 20 augustus kunnen ruim 18.000 koppies weer heerlijk spacen, wausen en zich vergapen aan een zeer bruut uitgedost festivalterrein.

Al die Zweden, Zuid-Afrikanen, Chinezen en ga zo maar door, nemen hun mooie verhalen over Leeuwarden en het festival weer mee de grens over. Marketing 2.0. Zet ons stadsje op de wereldkaart. Bam!

The battle continues

Inmiddels staan er wat ####, juist, hekjes om de boel veilig op te bouwen. Heb je net de kinderwagen ingeladen, kids achterin, rollator van oma op het dak, die ouwe voorin natuurlijk, om een dagje Groene Ster te doen: HEK. Tsjah… das niet leuk.

Volgens Groene Ster Duurzaam, die de tweet en mening van Groene Ster Leeuwarden deelt, zijn de organisatie van Psy-Fi en Gemeente Leeuwarden “compleet gek geworden.”

Theo van Gelder (GSD): “Het gebied is drie weken afgesloten en naaktrecreanten moeten nu een strandje delen met kinderen.”

Leugens, volgens Rob Durand, organisator van Psy-Fi. “Het naaktstrand is de gehele periode toegankelijk, dat klopt. Maar op dit moment is ook zo’n 60% van het grootste strand gewoon te bezoeken. In totaal sluiten we de boel vijftien dagen af. Angst zaaien en stemmingsmakerij, dat is wat GSD elk jaar weer doet.”

Spijt van afspraak met rechter

Na de hele poppenkast rond WtTV heeft de rechter besloten dat men normaal met elkaar in gesprek moet. Als volwassenen. En geen uitspraak in het kort geding. “Het is part of the deal als u in gesprek wilt. En daar hoort ook geen procedure tegen Psy-Fi bij. Het houdt een keertje op”, zei de rechter tegen Theo van Gelder van Groene Ster Duurzaam.

Die ging akkoord, maar lijkt daar nu spijt van te hebben: “Er zijn de afgelopen twee weken meerdere gesprekken gevoerd, maar geen enkele keer zijn we serieus genomen. Als we dit hadden geweten, waren we nooit akkoord gegaan met deze afspraak.”

Foto: Wim Konijn

Dat GSD zich niet serieus genomen voelt, kan Rob Durand wel begrijpen. “Er worden onmogelijke eisen gesteld. We hebben een jaar zitten plannen, dus om nu alles radicaal om te gooien, is niet te doen. Meneer van Gelder wil veel nemen, maar niks geven.”

Volgend jaar?

Dus, dit jaar voor het laatst WtTV en Psy-Fi in Leeuwarden, meneer van Gelder? “WtTV moet de nodige concessies doen, maar kan in principe blijven. Een festival als Psy-Fi zeker niet in deze vorm. De vergunningen zijn nietig verklaard, dus het kan zomaar zijn dat dit de laatste editie is. Leeuwarden is geen geschikte plek voor grote festivals, dat doe je maar op de Tweede Maasvlakte.”

Geheimpje: Durand deelt deze mening niet. “Wij zijn samen met de gemeente bezig alles op één lijn te krijgen. Van bestemmings- en festivalvergunning tot aan de concrete invulling van Psy-Fi. Groene Ster Duurzaam is hier tegenwoordig ook bij betrokken. Komt helemaal goed.”

Hetzelfde liedje

Wat blijft, zijn meerdere partijen die het moeilijk met elkaar eens worden. Net als vorig- en hoogstwaarschijnlijk volgend jaar. De belangen liggen nou eenmaal mijlenver uit elkaar. Kortom: Psy-Fi is én blijft. Jeeeej! Net als het gesteggel. Minder jeeej.

Laatste vraag aan Theo van Gelder van GSD: helemaal niks moois aan Psy-Fi?

“Nee”

Ok.

Voor festivalkaarten klik je hierrrr. Snel, want bijna uitverkocht! Mooie column lezen over festivals in Leeuwarden? Deze parel van trotse Liwwadder Foppe van der Veen is zeker de moeite waard.

Ga het gesprek aan ( comments)