Prison Blues in Blokhuispoort: terug naar de bajes

Prison Blues Leeuwarden

Een nieuw festival in 058: Prison Blues, op 5 en 6 juni. In, natuurlijk, de 16e eeuwse gevangenis die middenin onze Leeuwarder binnenstad staat: de Blokhuispoort.

Een droomlocatie voor een bluesfestival, wat Suksawat betreft. De gedetineerden zijn er al een poosje niet meer, mensen kunnen gewoon in-en-uit lopen. Maar de verhalen over vijfhonderd jaar pure blues zijn er nog wel.

En dat is waar Prison Blues over gaat: hoogwaardige en internationale bluesacts en een heel bijzonder verhalenprogramma. Tijd om even te bellen met Koen Haringa van organisator Asteriks.

Waarom Prison Blues?

“De Blokhuispoort is een legendarische plek in de binnenstad van Leeuwarden. Het is altijd een voor burgers afgesloten plek geweest, tot 2008. Toen stonden de deuren opeens open. Na ongeveer zes eeuwen veranderde dus de functie van de locatie, en dat is een grote gebeurtenis in de Leeuwarder geschiedenis. Prison Blues staat daarbij stil door op een aantal van de nog onvertelde verhalen programma te maken. En natuurlijk is De Blokhuispoort een droomsetting om goede bluesacts in te zien.”

Goede bluesacts – Wat moeten we zien?

“Brother Dege uit de VS, al is het alleen maar omdat hij voor Tarantino de soundtrack van Django Unchained heeft gemaakt. Of The Damned and Dirty, een bluesduo dat drie keer achter elkaar een prijs wint voor beste bluesalbum. Dat is echt heel knap.”

“Een ander project is de Herman Brood Tribute, die doen we omdat Brood ooit in de Blokhuispoort heeft gezeten. Die wordt begeleid door The Drugstore Cowboys met gastzangers: Piter Wilkens, Yorn Overwijk, Tako van der Land en Menno Elzinga.”

Onvertelde verhalen? Wat dan?

“Nou, iedereen kent wel het verhaal van de overval, of van Aage M. met zijn termische lans. Maar wat waren de wat meer dagelijkse gebeurtenissen in zo’n gevangenis? Een mooi voorbeeld is het project Bunker, waar de mensen die een expeditie door de gevangenis doen ook langs komen.”

“Bunker gaat over gevangene Toon, die in 1948 al een poosje in de oude isoleercel zat. Na een paar weken, want zolang sloten ze toen mensen op in die afgrijselijke bunker, werd Toon betrapt met een stuk spek dat hij bij zich droeg. Maar daar kon hij helemaal niet aan komen, want hij zat in isolatie.”

“Dat verhaal vertellen we verder met een performance van Laurens van der Meulen (dichter/ muzikant) en modern danseres Stephanie van der Wiel. In de bunker, dus. Laurens ‘denkt hardop’ en doorgaat een aantal stadia die je als gevangene meemaakt, Stephanie beeldt daarbij zijn gedachten uit. Ik heb het gezien, en het is indrukwekkender dan je denkt. De wetenschap dat er geen deurkruk aan de binnenkant van de deur zit is heel erg intens, zij brengen dat heel direct over.”

Random info Prison Blues

Prison Blues vindt plaats op 5 en 6 juni. Kaarten voor de vrijdag zijn € 10,-, voor de zaterdag € 15,-.

Het volledige programma:

Vrijdag (beperkt tickets beschikbaar)
The Dynamite Blues Band / The Pignose Willy’s / BLACK BOTTLE RIOT

Zaterdag
Herman Brood tribute ft. Drugstore Cowboys, Piter Wilkens e.a. / Brother Dege / Blue Grass Boogiemen / Dario Mars and the Guillotines / Scrappy Tapes / The Damned And Dirty / The Tightropes / Expeditie langs gevangenisverhalen

Wij drinken er een biertje of twee, jullie ook? Klik hier voor tickets!

Prison Blues Blokhuispoort

Ga het gesprek aan ( comments)