Poll: is het terecht dat het artikel over een markante thuisloze Leeuwarder is verwijderd?

De hoofdverdachte in de casus Anne Faber is nog niet veroordeeld, maar de heksenjacht op social media is al gestart: mannen met dezelfde naam als hij krijgen doodsbedreigingen aan hun adres. Een Nederlandse jongen gaat wereldwijd viraal omdat hij een vakantievriendinnetje voor de grap naar Schiphol zou hebben laten komen, om haar vervolgens voor varken uitgemaakt te hebben.

Niemand weet of het waar is, toch is zijn naam geschaad. Online naming, shaming en doxing (het online publiekelijk aan de schandpaal nagelen van personen) is tegenwoordig aan de orde van de dag. Omdat er steeds meer gevallen van doxing bekend worden, is een groep NHL-studenten een onderzoek gestart. Er hoeft maar weinig voor te gebeuren voordat mensen met foto/video, naam en adresgegevens bekend worden gemaakt op het internet, omdat ze afwijkend (bijvoorbeeld grappig of vreemd) gedrag vertonen. Doxing kan mensen ernstig schaden en niet iedereen is in staat zich er tegen te verweren.

Enkele weken geleden hebben wij een artikel geplaatst over een markante thuisloze Leeuwarder. Hoewel de insteek van het interview oprecht was, namelijk een portret schrijven over de bijzondere thuisloze, was de uitvoering ondermaats. Het stuk had derhalve niet geplaatst mogen worden en het was logisch dat er diverse negatieve reacties onder het stuk. Derhalve hebben wij het bericht verwijderd en op Facebook een toelichting gegeven. Gezien alle commotie, en omdat ons bewust zijn van de macht van de media, zijn wij samen met de studenten benieuwd naar jullie mening. Was het goed dat het artikel verwijderd werd of had het van jou mogen blijven staan?

Stelling

[poll id=”143″]

Deel je mening met ons in de comments!

Ga het gesprek aan ( comments)