Overzicht festivals Leeuwarden – ’t wordt weer een stampvolle zomer!

Eerste namen Welcome to The Village

Mevrouwtje Zomer beukt op de deur. Hey skat, kom erin! Want met de warmte komen de festivals weer naar Leeuwarden. Hier tien toffe voor in je agenda.

Overigens zijn zelfs zonder festivals er al zat plekken waar je heerlijk buiten kunt genieten van je biertje, wijntje en uitgebreide bbq. Leeuwarden is wat dat betreft een ideale stad om te vertoeven. Het wordt echter pas écht leuk wanneer het festivalseizoen losbarst.

Pak je agenda er even bij, we zijn zo aardig geweest om een aantal festivals voor je op een rijtje te zetten. Weet je gelijk wanneer je dat weekje comazuipen en  slechte, onveilige seks in Albufeira dus níet moet inplannen.

Promised Land Festival

Het beloofde land, als we de naam mogen geloven. De Groene Ster is voor heel even een toevluchtsoord waar de universele taal van de Dance gesproken wordt. Met gevestigde namen zoals Angerfist, Korsakoff en The Partysquad die het volk gaan vermaken, belooft het een opeenstapeling van awesomeness te worden. Alleen maar liefde. En stampen. Stampen moet ook met zulke muziek.

Toch is er ook wat verwarring ontstaan omtrent Promised Land. Er zou helemaal geen techno en deephouse te horen zou zijn. Beetje vreemd, want diverse dj’s uit genoemde genres, zoals Man With No Shadow, Malbetrieb, Marc Volt en WLDR geven op Facebook wel aan te draaien op het festival. Niks te vinden in de timetable en ook de dj’s en organisator Bobby Veenstra laten niks los. Merkwaardig en.. spannend.

Hoe dan ook: de exacte line-up blijft in nevelen gehuld,  maar we gaan er sowieso van uit dat ook techno- en deephouseliefhebbers aan hun trekken komen bij één van de acht podia.

Wanneer: 10 – 11 juni

Waar: De Groene Ster

Een ticket kost €34,95 per dag en haal je hier

Welcome to the Village

Welcome to the village

Heerlijk met je bruine ster op het gras van de Groene ster neerploffen. Lekker man. Het festival wordt steeds populairder onder de liwwadders, maar ook lui van buiten de stad weten het heilige stukje gras te vinden. Niet vreemd, want de organisatie weet jaar in jaar uit een brute line-up neer te zetten. Dit jaar: Franz Ferdinand, Rico & Sticks en Truckfighters, om maar eens wat te noemen.

Toch draait het niet per se om de grote namen. Wat Welcome to the Village écht tof maakt, is innovatie. Ze willen een afvalvrij festival, energie-neutrale podia en zo veel mogelijk biologische vreterij. Een dikke, idealistische duimtrofee daarvoor! Voor de rest moet je denken aan dansen rond een kampvuur, toffe kunst en wetenschap en slechte seks in een tipi. Geweldig.

Wanneer: 21 – 23 juli

Waar: De Groene Ster

Ticket: €89,- klik hier om je knaken uit te geven

PSY-FI

Goa is één van de meest iconische en legendarische hippie-oorden die er bestaat, de bakermat van de psy-trance en nog steeds een populaire bestemming onder die-hard psychonauten. Gelukkig is die bizarre, toffe sfeer ook een stuk dichterbij te vinden: PSY-FI, Leeuwarden.

Net als bij de feesten in de Indiase staat vind je hier dikke beats, gruwelijke video-effecten en een esoterische sfeer. Niet te vergeten: de jongens en meisjes met wijde, linnen broeken waarvan het kruis op de enkels hangt. Wat ze daar toch allemaal in verstoppen..

Wanneer: 16 – 20 augustus

Waar: De Groene Ster

Ticket: €120,- kopen doe je hier

Into The Grave

Het valt weer honderd procent mee: alle bandlogo’s van de acts op Into The Grave zijn gewoon te lezen: Amon Amarth, Arch Enemy, Pro-Pain. Wat al deze muziek gemeen heeft, is dat je bij het luisteren ervan je pink en wijsvinger dwangmatig uit je gebalde vuist laat komen. Ook wel duivelsgroet of corna genoemd. Is een metal-dingetje. Hoort erbij.

Het festival vindt plaats in de binnenstad, dus geen gerotzooi met modderpoten. Leuk extraatje: je kampeert gemoedelijk naast de vroegere stadsbegraafplaats van Leeuwarden.

Wanneer: 11 – 13 augustus

Waar: aan de voet van de Oldehove

Prijs: €45,- tickets koop je hier

CityRock

Wie zegt dat CityRock voor ouwe lullen is, die eh… tsjah… heeft in principe gewoon gelijk. Gelukkig zijn er een hoop jonge Liwwadders met een oude ziel en waardering voor degelijke rockmuziek. En eerlijk: de Zweedse legendes van Europe als headliner, dat is toch best wel vet. “It’s the final countdown! Tadda daah daah…. tadda datataah!” Klassiekertje hoor.

Bovendien is het niet alleen maar grijze haren en krakende botten. Zo geeft onder andere Navarone een showtje weg.

Wanneer: 9 september

Waar: Oldehoofsterkerkhof

Ticket: €37.50 Voor meer info klik je hier

Zomerfestival Leeuwarden/Gay Straight Parade

Heuj: ’t is bijna zomer. Beetje regenachtig deze week, maar hopen op beter weer tijdens het Zomerfestival op 17 juni. Dat moet namelijk een zinderend, tropisch spektakel worden, waarvan je winterjas spontaan in vlammen opgaat. Bizzey, Benny Rodrigues en vele anderen gaan helemaal loesoe op het Oldehoofsterkerkhof en het zou leuk zijn als jij dat ook doet.

Voordat de hele zooi losbarst, is er eerst nog een Gay Straight Parade in de grachten. Bootjes vol homo’s, hetero’s en alles wat daar tussenin zit. Allemaal in de geest van vrijheid, diversiteit en liefde. Prima reden om een feestje te vieren, vinden wij.

Wanneer: 17 juni

Waar: grachten & Oldehoofsterkerkhof

Ticket: gratis

Into the Void

Tijdens Into the Void hebben we te maken met een geconstipeerd, Afrikaans zoogdier: een stampvolle Neushoorn. De locatie aan het Ruiterskwartier vult zich met volk dat niet vies is van een flinke portie stoner, sludge en doom. Gierende gitaar-riffs en oerklanken gaan Leeuwarden zó hard laten beven, daar kan zelfs de NAM in Groningen een puntje aan zuigen.

Onder andere God is an Astronaut, Candlemass en Rotor zijn van de partij. Zorg dus dat je voor die tijd op maat gemaakte oordopjes hebt aangeschaft, want het wordt kei- en keihard.

Wanneer: 20 – 21 oktober

Waar: De Neushoorn

Ticket: €45,- check de website voor meer info

Cityproms

Tijdens CityProms zullen er – net als bij de jaarwisseling – een hele hoop strijkers te horen zijn. Leeuwarden staat dan in het teken van klassieke muziek. En nou kunnen we ons voorstellen dat niet iedereen daar enthousiast van wordt, toch is het mooi dat ook dit genre vertegenwoordigd is tijdens het festivalseizoen.

Probeer het en je zult merken dat het best ontroerend, meeslepend en opwindend kan zijn.

Wanneer: 23 – 25 juni

Waar: diverse locaties in de binnenstad, waaronder het Wilhelminaplein

Tickets: gratis

Leip!

Leip op het plein

Als de zomervakantie ten einde loopt en het nieuwe studiejaar als een norse moeder op je slaapkamerdeur beukt, rest ons nog één ding: LEIP! Festival 2017. De Leip-weken zitten tjokvol evenementen om de stad te leren kennen, voor de nieuwkomertjes dan. De doorgewinterde student weet allang hoe tof Leeuwarden is.

Leip! Festival is een spetterend einde van de vakantie en een knallend begin van het studiejaar. De artiesten die je dit jaar een hartelijk ‘welkom’ of ‘welkom terug’ in Leeuwarden wensen, zijn helaas nog niet bekend. Meer weten over Leip! en de rest van de introductieperiode, check dan de website.

Wanneer: 7 september

Waar: Oldehoofsterkerkhof

Ticket: €0,-

Uitgelichte foto bovenaan de pagina: Ruben van Vliet

Ga het gesprek aan ( comments)