Organisatie Psy-Fi: “Groene Ster ideaal festivalterrein”

“Psy-Fi biedt, dat durf ik wel te zeggen, de beste line-up ter wereld als het gaat om goa trance,” vertelt Chris Garrit, producent van het cultuurfestival dat van 28 augustus tot 1 september in de Groene Ster plaatsvindt. Vorig jaar debuteerde Psy-Fi met veel succes in het Stadspark in Groningen.

Psy-Fi is vorig jaar ontstaan in Groningen. Het is daar na één editie uit zijn voegen gebarsten. Het festival presenteert dan ook het beste van het beste als het gaat om goa trance en dat in een chille omgeving. Er worden tussen de 10.000 en 15.000 bezoekers verwacht die vijf dagen lang optimaal kunnen chillen in de Groene Ster.

Van 050 naar 058

Chris Garrit, de nachtburgemeester van 050, en ingehuurd door het artistieke team van Psy-Fi om de productie te regelen, vertelt dat het festival bewust Groningen verlaat voor Leeuwarden. “Vorig jaar in Groningen was de eerste keer. Het was een groot succes, mede omdat het weer mee zat. Maar de voorwaarden in Groningen zijn erg streng.”

“Dat is vooral lastig met kamperen,” aldus Chris. Er waren volgens hem veel Duitsers met busjes, en het Stadspark stond vol met allemaal mensen. “De capaciteit was gewoon te klein. En dus zijn we gaan kijken naar alternatieve locaties in Nederland.”

Psy-Fi Festivalmap

Psy-Fi Festivalmap

Gemeente Leeuwarden soepeler, Groene Ster ideaal

Al snel komt het team bij de Groene Ster in Leeuwarden uit. De hoeder van de Groningse nacht daarover: “Als ik op een A-viertje het ideale festivalterrein moet uittekenen, dan krijg je ongeveer de Groene Ster.” Maar het is niet alleen de ideale locatie die in het voordeel van Leeuwarden is.

De gemeente Leeuwarden stelt zich soepel op en is bereidwilliger dan de gemeente Groningen. “Dat komt door een paar factoren,” legt Chris uit. “Ten eerste is Leeuwarden natuurlijk Culturele Hoofdstad van 2018. De stad vindt het in dat kader belangrijk om op de kaart te komen met mondiale cultuurevenementen. Psy-Fi draagt daar aan bij.”

De tweede factor is de overdaad aan evenementen in 050. “In Groningen heb je soms wel dertig festivals in één weekend. Dan ga je als ambtelijk apparaat anders om met aanvragen. Meer evenementen betekent meer klachten en dus strengere regels. Leeuwarden stelt zich soepeler op en de Groene Ster past perfect in het plaatje van Psy Fi.

Psy-Fi Chris Garrit

Chris Garrit – Foto: Pepijn van den Broeke

Psy-Fi internationaal en bewust van omgeving

Er worden kaarten verkocht in 31 landen. De bezoekers van Psy-Fi komen uit onder andere Australië, Israël, Brazlië en vanuit Duitsland komen ze met busjes tegelijk. “Op Facebook hebben bijna 10.000 mensen aangegeven te komen. In Groningen kwam iedereen die dat Facebook aangaf.

Liwwadders hoeven zich volgens Chris geen zorgen te maken voor een puinhoop in het natuurgebied. Net als Welcome to the Village, dat eind juli plaatsvindt in de Groene Ster, gaat het publiek respectvol om met de omgeving.

“De community is erg bewust van de wereld waarin ze leven. Ze gaan in harmonie met de natuur om. Bij de eerste editie in Groningen hadden we een paar dagen ingepland om de troep op te ruimen. Dat hoefde helemaal niet. De bezoekers hadden alle rotzooi al verzameld in vuilniszakken. Echt super!”

Die verantwoorde insteek wordt ook doorgetrokken naar de muziek en decibellen. “Daar gaan we bewust mee om. We willen zo weinig mogelijk overlast veroorzaken en hebben goede afspraken met de gemeente gemaakt,” telefoneert Chris.

Line-up en programma

Perfecte voorwaarden voor een event dat Liwwadden mondiaal op de kaart zet als de cultuurstad, maar het allerbelangrijkste is uiteraard de line-up.

Wel die is zo uitgebreid, groot, dik, vet, boomdiggie, bruut, lang en divers dat hier plaatsen de pagina oneindig zou rekken en een korte selectie afbreuk doet aan de rest van het programma. Kortom: klik hier voor alle informatie over Psy-Fi.

Oh ja, er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar voor de snelle beslissers.

 

Ga het gesprek aan ( comments)