Oproep: straatmuzikanten kom spelen tegen de vergunning

 

Straatmuzikanten Leeuwarden

Straatmuzikant Jeroen de Jong – Foto: Jacob van Essen

In Leeuwarden moeten straatmuzikanten een vergunning hebben om op straat muziek te mogen maken. “Onzin,” vindt Serge Hollander, van VVD Leeuwarden. Als Culturele Hoofdstad van 2018 moet het overal bruisen. Niet alleen bij de grote evenementen, juist ook op straat.”

En om dat te laten zien, roept hij alle straatmuzikanten op om op 30 oktober voor het gemeentehuis een half uur te laten zien hoe lekker zij kunnen spelen, en wat een toevoeging zij zijn voor de cultuur van Leeuwarden. Kijk, hier is het evenement, kun je zien wie er nog meer mee wil doen.

30 oktober onofficiële dag van de straatmuzikant

Waarom 30 oktober? Nou, dan dient de liberaal namelijk de motie in. Dit gebeurt tijdens de begrotingsbehandeling (oftewel: het behandelen van het huishoudboekje van Leeuwarden). Om maar even te benadrukken dat het wat waard is om muzikanten gewoon lekker hun ding te laten doen op straat.

Even de feiten: Een vergunning is nu nodig voor elke straatmuzikant. Om overlast te voorkomen, is de reden. Hiervoor moet je een slordige 50 euro neertellen. Om dan een middag te kunnen spelen. Om er dan ook nog echt wat aan te verdienen, wordt best lastig.

Straatmuzikant  straatmuzikanten Leeuwarden

Straatmuzikant Jeroen de Jong – Foto: Jacob van Essen

Leeuwarden doe niet zo moeilijk

Is Leeuwarden dan een uitzondering met die regel? Nee dat niet. Er zijn meer steden waar het wordt gedaan. Maar er zijn er ook heel veel gemeentes waar het helemaal niet gedaan wordt. Zo heb je in onze hoofdstad Amsterdam regels over hoe lang je ergens mag spelen, en waar, maar daar heb je geen vergunning nodig. En hoef je er al helemaal niet voor te betalen.

Serge: “De regelgeving hierover vinden we nogal betuttelend. Leeuwarden moet juist meer bruisen, en daar past dit echt niet bij. Dit is nu precies een voorbeeld van dat er in Leeuwarden vaak te veel regeltjes zijn.”

Betutteling werkt straatmuzikanten tegen

“We willen langzaam al dit soort betuttelende regels wegkrijgen. En mocht er echt overlast ontstaan, dan kunnen we gewoon dan, incidenteel, optreden. Een straatmuzikant moet de ruimte hebben om zijn creativiteit op straat te kunnen laten zien en delen met de mensen,” zo stelt Serge. “Het brengt sfeer.”

En die sfeer, ja dat vond happy Leeuwarder Renzo Engwerda afgelopen nacht ook al, toen hij een paar van zijn dansmoves losliet op de muziek van de straatmuzikant in de Doelesteeg.

Door: Annemarie Lindeboom

Ga het gesprek aan ( comments)